Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 22 d’abril del 2010

Liquens a La Graciosa, la lluita per la supervivència


L'illa de La Graciosa, des del Mirador del Rio.

Les elevades condicions d'aridesa que presenten els illots de l'arxipèlag Chinijo i l'illa de La Graciosa, al nord de Lanzarote, són un factor determinant per l'establiment i la colonització de noves formes de vida.
Sobre els terrenys volcànics, l'assentament d'aquestes formes de vida es fà molt lentament, degut a les característiques de la roca, juntament amb la manca de precipitacions que es produeix en aquests indrets.
Una de les primeres formes de vida en aparèixer són els líquens, aquests éssers vius, són formats per la simbiosi entre una alga i un fong. El fong s'encarrega de mantenir la humitat i fà de protecció davant la radiació solar, en canvi, l'alga realitza la fotosíntesis.

Un altre factor determinant per l'establiment d'aquests líquens, és l'orientació geogràfica.
Si observem la fotografia següent, podrem veure una roca al cim d'origen volcànic, anomenat Montaña Amarilla. Aquesta roca està completament despullada de líquens a la seva cara sud, més afectada per les radiacions solars:



En aquesta altre fotografia veiem la mateixa roca, però en la seva cara nord. La diferència és com de la nit al dia, ja que la cara nord està completament coberta de líquens, els quals aprofiten les millors condicions per la vida que presenta l'orientació nord, juntament amb l'escassa humitat que es condensa sobre les superfícies, aportada per la boira marítima i la poca pluja que hi cau: