Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 11 d’agost del 2011

La pitjor sequera dels darrers 12 anys al centre-sud dels EUA





A l'altre banda de l'Atlàntic, a bona part dels Estats Units, aquest juliol estan patint la pitjor sequera dels darrers 12 anys, segons comunica el Centre Nacional de Dades Climàtiques. La sequera més forta s'estén a través de Texas, Oklahoma, Nou Mèxic i part d'Arizona, Colorado, Nebraska i Louisiana. No obstant això, el 26 % dels 48 estats dels EUA, es troben en una situació de greu sequera en aquest mes de juliol.

A l'altre cara de la moneda, com un reflex de la immensitat d'aquest país, trobem que al voltant del 33 % dels estats, concretament els situats a l'oest i al nord-oest, han experimentat un clima excepcionalment plujós.

Aquesta temps tant diferent d'un indret a l'altre, es veu reflectit en el creixement mensual de les plantes.


La imatge que obre aquest article, ens mostra el creixement de les plantes durant el mes de juliol, en comparació amb les condicions mitjanes de creixement. Els indrets on les plantes han crescut més que la mitjana són de color verd, mentre que els indrets on el creixement ha estat inusualment escàs, es mostren en color marró. La imatge va ser realitzada amb les dades del Radiòmetre Avançat de Molt Alta Resolució en el satèl.lit NOAA-18 POES.

Les pitjors condicions pels cultius es troben, com era d'esperar, al sud de les grans Planes. Els estats de la regió van informar de les males condicions que estaven suportant, fet que posava en perill les pastures i els cultius.

Gran part del sud-est i est dels Estats Units també està força sec. Si amb la sequera no n'hi hagués prou, les temperatures també van ser inusualment elevades a la majoria dels estats.
D'acord amb les dades preliminars del Centre Nacional Climàtic, al llarg del mes de juliol, l'onada de calor va donar 78 rècords de temperatures màximes en diversos llocs dels Estats Units. La temperatura més alta va ser de 47ºc, el 12 de juliol a Shamrock, Texas. El 3 d'agost, Dallas havia tingut 34 dies consecutius amb temperatures superiors a 38ºc; Oklahoma City aquest any ha creuat el llindar de temperatura superior a 38ºc 41 vegades.

Les mínimes també van ser molt elevades., a Ponca City, Oklahoma, la mínima durant la nit del 26 de juliol va ser de 33ºc.

Les Planes del Nord i els Estats occidentals, per contra, van experimentar un juliol fred i plujós, sobretot a Califòrnia, ja que va tenir el vuitè mes de juliol més plujós de la història, mentre que Montana, Dakota del Nord, Utah, Wyoming i Dakota del Sud, van rebre pluges per sobre de la mitjana. Això es reflecteix en el creixement de les plantes, especialment a Montana i Dakota del Sud.

El culpable d'aquesta situació tant curiosa és l'existència d'un sistema d'alta pressió persistent que impedeix el creixement de tempestes a tot el centre-sud.
En base a les condicions actuals, el Centre de Predicció del Clima espera que la sequera pugui durar almenys fins a finals d'octubre.

Font: earthobservatory.nasa.gov