Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 30 d’agost del 2013

Nevada històrica al desert d'Atacama i al Perú

Un parc de San Pedro de Atacama cobert de neu. Font: http://www.24horas.cl/tendencias/magazine/manto-de-nieve-cubre-san-pedro-de-atacama--809160


Si aquest estiu s'ha caracteritzat per la forta calor a molts punts de l'hemisferi nord, a l'hemisferi sud estan tenint un hivern especialment fred.
El passat cap de setmana un front fred va escombrar la part nord de Xile, provocant la nevada més important del darrers 30 anys al desert d'Atacama, un dels indrets més àrids del nostre planeta.
Els habitants de San Pedro de Atacama, situat a 1.200 km al nord de la capital Santiago, van veure com els seus carrers i places quedaven coberts per un mantell blanc., sens dubte, una imatge insòlita que només els més vells recordaven, encara que ja hi han hagut altres nevades de menor entitat. Algunes mínimes baixaren fins a -8ºC.





El mateix front de nevades, en dies posteriors es traslladà més al nord, cap al Perú, i causà les nevades més fortes dels últims 10 anys. La situació és particularment crítica al sud-est del país, on el govern ha declarat l'estat d'emergència. En alguns pobles, la neu va arribar als 40/50 cm de gruix i no s'hi pot arribar.
Els que més pateixen són les zones rurals, on s'estima que prop de 12.000 famílies tenen seriosos problemes.

La situació es complica encara més per les baixes temperatures, per exemple, a la regió andina de Puno el termòmetre arribà a -15°C i ja han mort cinc persones.

Els agricultors locals es queixen que els ramats d'alpaques han patit moltes baixes. D'acord amb algunes estimacions, hi ha pastures enterrades sota al neu que normalment alimentarien a gairebé mig milió de caps. "Molts animals s'estan morint i no els podem ajudar", segons explicà un ramader local.
El meteoròleg Marty Bonshomsa, de l'agència meteorològica SENAMHI, informà que és el temporal de neu més intens i durador de l'última dècada.

Les nevades, fins i tot, han arribat de forma anecdòtica en algunes zones del Brasil. Allí la neu va ser rebuda amb certa alegria, sobretot a Rio Grande do Sul, a l'estat de Santa Catarina. Les nevades van començar el dilluns i van acabar el dimarts al matí.