Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 4 d’agost del 2013

Un estiu extraordinàriament càlid a Alaska

Foto presa el passat dilluns 17 juny, on es mostra la gent prenent el sol a Goose Lake, a Anchorage, Alaska. La forta calor d'aquest estiu està posant de moda els aires condicionats en nombrosos edificis. (AP Photo / Mark Thiessen)


Aquest estiu està sent històric pel que fa a la forta calor, ja que està trencant alguns rècords de temperatura centenaris i deixant imatges insòlites en nombrosos països de l'hemisferi nord.
Si ahir parlava de la Xina, avui toca centrar-nos amb Alaska, indret famós pel seu clima fred, però aquesta vegada està passant just el contrari.

Famosa per la seva fred intensa, Alaska aquest estiu està suant de valent degut a una brutal onada de calor que ha passat de ser una simple curiositat a ser un perill preocupant.
Cal destacar que aquest any s'ha passat d'un extrem a l'altre, ja que Alaska no ha tingut gairebé primavera. Es pot dir que han passat d'un hivern molt fred i llarg fins a mitjans de maig, a una onada de calor sense precedents al juny.

"Va ser una transició molt ràpida," segons Michael Lawson, meteoròleg del Servei Nacional del Clima, amb seu a Alaska. "Literalment, la nostra primavera va ser d'uns cinc dies abans de passar directament a l'estiu."

Les temperatures, amb valors de 32ºC (una raresa extrema), van ser precedides per una onada de fred sense precedents. Això va fer que la neu es fongués molt ràpid i va causar algunes inundacions.
Ara, la calor per sobre del normal ha portat en algunes parts d'Alaska un avís vermell pel perill d'incendi forestal.

La forta calor va començar a mitjans de juny, amb temperatures de 27ºC a la major part d'Alaska.
El centre-sud d'Alaska va tenir quatre màxims històrics el passat 17 de juny, amb temperatures que a Talkeetna aconseguiren 34,4ºC. A Fairbanks, s'arribà a gairebé 33ºC.
Les temperatures superiors a 32ºC són extremadament rares a Alaska. Fairbanks només ha tingut 32ºC o més 14 vegades en 109 anys. El rècord de Fairbanks és de 35ºC assolits el 1915.

Tot i que no s'arribà a aquest registre rècord del 1915, si que es varen superar altres rècords històrics, sobretot pel que fa a dies consecutius amb onada de calor.

A Anchorage s'estabí un rècord de dies consecutius amb més de 21ºC durant aquest estiu inusualment càlid. A Fairbanks s'ha igualat el seu propi rècord d'onada de calor.

El Servei Meteorològic Nacional va dir que la ciutat més gran d'Alaska va superar els 21ºC a les 4 pm del passat dimarts, convertint-se en el 14è dia consecutiu on el termòmetre marcava 21ºC o més.
Això supera l'anterior rècord de 13 dies consecutius establerts el 2004.
Aquest rècord s'amplià a 15 dies el passat dimecres 31 de juliol, amb una màxima de 22,2ºC.

A Fairbanks, el passat dimecres s'assolí el 30è dia consecutiu amb valors de 27ºC o més.
Per posar-ho en perspectiva, Fairbanks té una mitjana d'onze dies a l'estiu on les temperatures arriben a la marca dels 27ºC.

La segona ciutat més gran d'Alaska normalment té tres dies d'estiu amb 30ºC o més. Aquest any ha tingut 12 dies on s'ha arribat o superat els 30ºC, trencant el rècord anterior de 10 dies que es va establir l'any  1987 i s'iguala amb els de l'any 1990.

El responsable d'aquest estiu tòrrid a Alaska, és l'inusual patró que presenta el corrent en jet, el qual es dirigeix cap al nord., no obstant, existeix un acalorat debat sobre la causa que provoca aquest inusual comportament del corrent en jet.
Alguns científics vinculen l'estrany comportament del corrent en jet amb el canvi climàtic, en canvi, altres creuen que s'ha d'esperar més temps per arribar a aquesta conclusió.