Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 19 d’agost del 2013

Un cap de setmana amb calor d'estiu i alguna nuvolada

Nuvolades (Cumulus congestus) vistes des de Palamós ahir diumenge al migdia, quan descarregaven un petit ruixat a sobre les Gavarres. Imatge mostrada en aquest bloc tan interessant.


El cap de setmana que acabem d'acomiadar ha tingut els ingredients típics que es donen al voltant del quinze d'agost, amb sol i calor a la costa i algunes nuvolades més destacades cap a l'interior.

Començant per ahir diumenge 18 d'agost, a Palamós el dia va ser càlid i xafogós, amb un cel asserenat, però amb l'aparició d'algunes nuvolades al migdia mirant en direcció nord-oest, les quals deixaren quatre gotes cap al sector dels Metges, segons es podia intuir a partir de les imatges del radar meteorològic.
També cal destacar la presència d'alguna enclusa de tempesta mirant cap a l'oest al llarg del vespre, provinent d'alguna tempesta situada cap a les Guilleries.

En un altre ordre de coses, l'ambient assolellat i les altes temperatures de les darreres setmanes ha deixat la seva petja a les vinyes de les nostres contrades, ja que el raïm segueix amb la seva maduració, tal com podeu observar a la següent fotografia presa ahir a la tarda prop del mas Subà.


El raïm va madurant gràcies al sol i a les altes temperatures d'aquests dies.


Pel que fa a les temperatures, les màximes van ser un o dos graus més altes que el dia anterior, arribant a superar els 31ºC a l'interior del Baix Empordà. A Palamós ens vam lliurar d'una nit tropical per poc, ja que la mínima baixà fins a 19,6ºC.

Màximes enregistrades ahir diumenge 18 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,4ºC (15,7ºC)., la Bisbal d'Empordà 31,1ºC (16,4ºC)., la Tallada d'Empordà 30,6ºC (16,0ºC)., Torroella de Montgrí 29,7ºC (16,7ºC)., Castell d'Aro 28,2ºC (16,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 18 d'agost del 2013 a Palamós., temperatura màxima 27,4ºC, mínima 19,6ºC. Vent de component S i SE, a 10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24km/h SSO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i mar arrissada o marejol a la tarda. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 69%. (Dades de meteoclimatic.com)


Petit ruixadet captat pel radar meteorològic al sector dels Metges a les 14:30h d'ahir diumenge.


Recull fotogràfic d'ahir diumenge 18 d'agost


Nuvolades sobre les Gavarres ahir al migdia.


Nuvolades sobre les Gavarres vistes ahir al migdia des del barri de les Cases Noves.


Detall de la nuvolada que deixava algun ruixat cap als Metges.


Vinyes sota un cel serè ahir a la tarda al paratge Vila-romà.


Enclusa de tempesta ocultant el sol ahir al vespre, amb algunes projeccions o jocs d'ombres al cel.


Detall de l'enclusa de tempesta d'ahir a la tarda tapant el sol.


D'altre banda, el passat dissabte 17 d'agost, tot i que el dia va començar ennuvolat i amb la caiguda de quatre gotes cap a dos quarts de vuit del matí, a partir del migdia s'obriren grans clarianes i quedà una tarda dominada pel sol, amb intervals de Ac i Ci (2/8).

A la resta del Baix Empordà també van caure pluges testimonials i, fins i tot, en alguns indrets com a Sant Feliu de Guíxols o Castell d'Aro no van recollir gens de pluja.

Dades de precipitació del passat dissabte al Baix Empordà segons el Servei Meteorològic de Catalunya i Meteoclimatic:

Monells 4,9mm., Calonge 3,6mm., la Tallada d'Empordà 2,2mm., Verges 2,0mm., Torroella de Montgrí 1,9mm., la Bisbal d'Empordà 1,3mm.

Pel que fa a les temperatures, aquestes s'enfilaren fins als 30ºC a l'interior del Baix Empordà. A Palamós i a bona part de la comarca les mínimes van ser tropicals degut als núvols que hi hagueren de matinada.

Màximes enregistrades el passat dissabte 17 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 30,5ºC (19,6ºC)., Monells 30,4ºC (18,8ºC)., Castell d'Aro 30,0ºC (21,2ºC)., la Tallada d'Empordà 29,3ºC (20,1ºC)., Torroella de Montgrí 27,7ºC (20,1ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 17 d'agost del 2013 a Palamós., temperatura màxima 26,8ºC, mínima 20,8ºC. Pluja 0,4mm de bon matí. Vent de component NNO de matinada, a 10/15km/h de mitjana., vent del ENE fins a primeres hores de la tarda, a 15km/h de mitjana., vent del SE i SO la resta del dia, a 5km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 32km/h NO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i marejol a la tarda. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 54%. (Dades de meteoclimatic.com)


Exemplar ufanós d'alzina surera (Quercus suber) al paratge Vila-romà amb el suro llevat darrerament. Les altes temperatures de l'estiu faciliten l'extracció de l'escorça dels suros.
La pela del suro es realitza en ple període vegetatiu de la surera, quan el flux de saba i l'activitat de la capa suberofelodérmica permeten separar l'escorça sense fer-la malbé. Aquest període se situa entre els mesos de juny i agost.


Per finalitzar, el passat divendres 16 d'agost, a Palamós vàrem tenir un dia assolellat, amb intervals de Ci, St i Sc matinals 4/8.
Cal destacar que la nit fou de bon dormir gràcies al fet que la mínima va baixar fins a 19,2ºC.
A la resta de la comarca les màximes es van mantenir una mica a ratlla i "només" fregaren els 30ºC.

Màximes enregistrades el passat divendres 16 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 29,9ºC (15,4ºC)., la Bisbal d'Empordà 29,7ºC (15,8ºC)., la Tallada d'Empordà 29,5ºC (15,8ºC)., Torroella de Montgrí 28,9ºC (16,0ºC)., Castell d'Aro 27,4ºC (16,3ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 16 d'agost del 2013 a Palamós., temperatura màxima 27,2ºC, mínima 19,2ºC. Vent de component SE i S, a 10/15km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23km/h SE. Estat de la mar amb marejol. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 74%. (Dades de meteoclimatic.com)