Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 8 de novembre del 2013

6 i 7 de novembre: rècords de calor amb la Lluna i Venus dominant el capvespre

La Lluna i Venus vistos el capvespre del passat dimecres. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Les dues darreres jornades, altre vegada han tingut temperatures insòlites amb rècords de calor per ser el mes de novembre, gràcies al domini de la dorsal africana i a la presència d'un marcat flux de l'oest-nord-oest a molts punts del país, especialment durant el passat dimecres. Vegeu la següent nota de premsa.
Possiblement, els meteoròlegs francesos es van equivocar d'estació en les seves previsions, ja que en comptes d'estiu el que no tindrem serà tardor...

En un altre ordre de coses, malgrat la monotonia meteorològica, sempre podem observar coses interessants si aixequem la vista. En aquest cas, l'astronomia ens brinda la possibilitat de gaudir amb el planeta Venus i la Lluna en fase creixent, tal com podeu observar a les fotografies realitzades el capvespre del passat dimecres. Aquell dia la Lluna estava un 8% il·luminada en fase creixent i tenia molt a prop el planeta Venus, un astre que brillava amb especial intensitat mitja hora desprès de pondre's el sol.
Al llarg dels propers dies la Lluna anirà creixent fins que sigui plena el proper 17 de novembre. Per obtenir més informació sobre què podrem veure durant aquest mes de novembre us recomano el següent enllaç d'Astronomia des de l'Empordà.


La Lluna i Venus el capvespre del passat dimecres. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 25:08).


Entrant en detalls, el passat dimecres 6 de novembre, el dia va ser càlid a les hores centrals i dominat de fit a fi per l'astre rei. No obstant, la tranquil·litat atmosfèrica no tenia contrapartida a mar, on s'observava una forta mar de fons del sud, amb maror arran de costa i forta maror mar endins.

Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van tornar a ser molt elevades per l'època de l'any, amb alguns valors d'entre 25/26ºC cap a l'interior.
Per la seva banda, les mínimes van rondar els 9ºC.
A Palamós la temperatura màxima, com és habitual, va quedar frenada gràcies a l'aire fresc del mar., per contra, la mínima va ser molt més elevada que a l'interior per la mateixa influència marina.

Màximes enregistrades el passat dimecres 6 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 26,2ºC (8,8ºC)., Monells 25,7ºC (8,8ºC)., la Tallada d'Empordà 25,0ºC (8,4ºC)., Castell d'Aro 24,5ºC (9,8ºC)., Torroella de Montgrí 24,1ºC (8,9ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimecres 6 de novembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 21,2ºC, mínima 13,2ºC. Vent de component S, a 5/10km/h de mitjana i estones de calma. Ratxa màxima de vent 18km/h S. Estat de la mar amb mar de fons del sud, amb maror arran de costa i forta maror mar endins (onatge sig. d'1,4m a les 13:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 88%. (Dades de meteoclimatic.com)


La Lluna i Venus ben a prop el passat dimecres al capvespre.


Per finalitzar, ahir dijous 7 de novembre, hi va haver una altre jornada assolellada, amb un matí asserenat i una tarda amb algun núvol baix decoratiu St i Sc 3/8.

En referència a les temperatures màximes del Baix Empordà, els valors van ser entre 1/1,5ºC més baixos que el dia anterior, però encara molt alts per trobar-nos al novembre, amb molts registres rondant els 24ºC cap a l'interior. Així mateix, les mínimes van ser bastant similars a les del dimecres.
A Palamós la temperatura màxima va ser un grau més baixa i la mínima fou gairebé idèntica.

Màximes enregistrades ahir dijous 7 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 24,3ºC (7,9ºC)., Monells 24,3ºC (7,9ºC)., Castell d'Aro 23,9ºC (10,4ºC)., la Tallada d'Empordà 23,6ºC (8,2ºC)., Torroella de Montgrí 23,1ºC (9,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 7 de novembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 20,0ºC, mínima 12,8ºC. Molta rosada. Estat del cel asserenat al matí/migdia, amb intervals de núvols baixos de bon matí i a la tarda 4/8 St i Sc. Vent de component SSO, a 4/8km/h de mitjana, i vent en calma de matinada i al vespre. Ratxa màxima de vent 19km/h SSO. Estat de la mar amb mar de fons del sud, amb marejol arran de costa i maror mar endins (onatge sig. de 0,6m a les 12:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 77%. (Dades de meteoclimatic.com)