Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 19 de novembre del 2013

En tres dies plou més que en els últims 6 mesos i previsió de fred polar

La llevantada/gregalada d'ahir dilluns a La Fosca. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 07:20).


Ahir dilluns 19 de novembre, tal com es preveia, la borrasca mediterrània es va anar aprofondint fins a valors de 994hPa en el seu centre a darreres hores del dia.
Aquest centre de baixes pressions ens va deixar un altre dia de pluges abundants, especialment durant la matinada i a la tarda/nit, amb una pausa al migdia.
Les pluges foren moderades, amb moments de certa intensitat, sobretot de matinada, on caigué alguna tempesta.

La proximitat de la borrasca a la costa catalana va fer que encara que hi hagués vent de gregal, les pluges fossin generoses i, fins i tot, a la tarda i al llarg de la nit es va produir el fenomen de la "tramuntana negre", amb unes precipitacions que queien juntament amb vent fort del nord, sens dubte, una situació gens recomanable per anar a fer un tomb...

A Palamós les precipitacions recollides entre dissabte al vespre i ahir dilluns, ens deixaren 120,2mm, una xifra a la que s'haurà de sumar la pluja caiguda durant la passada matinada i la que pugui caure en les immediates hores.
Cal destacar que aquests més de 120 litres caiguts en tres dies, superen a la quantitat total recollida en els darrers sis mesos (115mm), la qual està repartida de la següent forma: octubre 17,4mm., setembre 27,2mm., agost 14,6mm., juliol 6,6mm., juny 12mm., maig 37,2mm.

Pluja caiguda entre dissabte al vespre i ahir dilluns al Baix Empordà:

Monells 158mm., Verges 149,8mm., Torroella de Montgrí 142,2mm., les Olives 141,8mm., la Tallada d'Empordà 136,5mm., Palafrugell 132mm., Calonge 129mm., la Bisbal d'Empordà II 119,5mm., Castell d'Aro 87,7mm., Sant Feliu de Guíxols 79,6mm. (dades de meteo.cat i meteoclimatic.com)


Imatge de radar d'ahir dilluns a les 18:06h. S'aprecien pluges extenses a la meitat est de Girona.


Llevantada d'ahir a la Fosca. Imatge mostrada a El Tiempo de TVE.


Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van ser una mica més fredes que el dia anterior, en un o dos graus.
Les mínimes, per la seva banda, van experimentar una lleugera pujada, amb molts valors de 10ºC.

Màximes registrades ahir dilluns 18 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 14,5ºC (9,7ºC)., Torroella de Montgrí 14,4ºC (10,4ºC)., la Tallada d'Empordà 14,3ºC (10,3ºC)., la Bisbal d'Empordà 13,7ºC (10,0ºC)., Monells 13,4ºC (10,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 18 de novembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 15,3ºC, mínima 9,1ºC. Cel cobert amb tempesta de matinada., cel cobert amb plugim de bon matí, amb alguna tímida clariana., pluja estratificada i persistent fins a la nit Cb, Cu, Sc, St i Ns 8/8. Precipitació 41,2mm. Vent de direcció NE al matí i fins a mitja tarda, a 20 km/h de mitjana., vent del N al vespre i a la nit, a 25/30 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 68 km/h NNO. Estat de la mar amb maregassa arran de costa (ones de 2,5/3m) i mar brava mar endins (onatge sig. de 4,4 metres a les 19:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1008hPa, mínima 996hPa. Humitat relativa màxima 99%, mínima 86%. (Dades de meteoclimatic.com)


Llevantada d'ahir dilluns. Imatge mostrada al portal 324.cat (foto nº3).


Imatges de llibre que ens han deixat el temporal i la borrasca mediterrània d'ahir dilluns


Mapa de pressió en superfície d'ahir dilluns a les 18:48h, on veiem la pertorbació molt ben organitzada, amb una pressió central de 997hPa.


Mapa de pressió en superfície d'avui dimarts a les 04:48h de la matinada, amb 994hPa al seu centre.


Imatge de satèl·lit a les 22:30h d'ahir dilluns, amb l'espiral nuvolosa de la pertorbació.


Imatge de satèl·lit a les 03:15h d'avui dimarts, amb l'espiral nuvolosa de la pertorbació.


Llevantada d'ahir dilluns a Sant Esteve de la Fosca, amb restes del temporal a la sorra.


Onades, cel amenaçador i cortines de pluja mar endins ahir al matí.


Mapa de llamps d'ahir dilluns, amb descàrregues elèctriques a prop de Palamós de matinada.


Previsió de fred polar...i sorpreses?

Sembla que aquest canvi de temps no serà flor d'un dia, ja que la setmana que hem començat es presenta molt interessant, meteorològicament parlant.
El posicionament nord-sud de l'anticicló de les Açores,  facilitarà que pugui entrar un potent solc d'aire fred polar que ha d'arribar al seu màxim entre el divendres i dissabte, amb vent del nord moderat i amb ratxes fortes.
Aquesta entrada freda del divendres ens ha de deixar temperatures de ple hivern, amb màximes de només 10 o 12ºC al nostre sector costaner, i unes mínimes que voltaran els 5 o 6ºC, juntament amb alguns ruixats de calabruix o neu granulada.

Caldrà estar atents a les possibles sorpreses en forma de neu a cotes baixes que pugui portar aquesta situació, ja que tindrem una pertorbació a prop nostre, i depenent de la posició final que acabi adoptant, es podria barrejar aire humit del mar amb l'aire gèlid que hi haurà, amb la qual cosa no es descarta que pugui nevar feblement per damunt d'uns 200/300 metres a la nit del divendres. Tampoc no es descarta que puguin caure quatre volves fins arran de mar.
Cal tenir present que l'entrada d'aire fred serà contundent, amb isotermes de -34ºC a 5.360 metres d'altura (500hPa), -6ºC a 850hPa al Pirineu i de -3/-4ºC a 850hPa a sobre la Costa Brava, a darreres hores del divendres.


Mapa sinòptic previst per dimecres a la nit. S'observa com l'anticicló allargassat nord-sud permet l'entrada cap a nosaltres d'una pertorbació situada al Mar del Nord.


Mapa de temperatura a 500hPa previst per la matinada del dissabte. Es preveuen isotermes de -34ºC a 5.360 metres.


Mapa sinòptic previst per divendres a les set del matí. Es preveu una pertorbació a prop nostre amb molt aire fred en altura i en superfície.