Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 14 de novembre del 2013

Previsió de més tramuntana, fred d'hivern...i pluges?

Mapa de pressió en superfície previst per divendres a les set del matí. Observeu com el marcat gradient isobàric que es donarà entre l'anticicló de les Açores i la pertorbació instal·lada cap al golf de Gènova farà que el vent del nord sigui molt fort.


Tot i que en les darreres hores la tramuntana ho disminuït molt la seva intensitat, es preveu que al llarg d'avui dijous el vent del nord vagi agafant més força amb el pas de les hores., aquest fet, unit a la baixa humitat i a la sequera, provoca que es mantingui el nivell 3 del pla Alfa, amb la qual cosa resta prohibit fer cap tipus de foc a menys de 500 metres de les zones forestals, a més, els accessos cap a l'interior dels massissos de les Gavarres i l'Ardenya-Cadiretes romandran tancats fins nou avís.

Entrant en detalls, avui dijous cal esperar que aquest matí la tramuntana pugui bufar a uns 12/16 nusos de mitjana al nostre sector costaner, però mar endins i al nord del cap de Begur podrà bufar a uns 30 nusos, amb ratxes superiors que podran fregar els 80/100 km/h al nord de l'Alt Empordà.
De cares a la tarda/vespre la tramuntana pot reforçar-se i bufar a uns 22/26 nusos a la nostre zona, amb ratxes de 70/90 km/h i a 35/40 nusos mar endins i al nord del cap de Begur, amb ratxes superiors als 100 km/h al nord de l'Alt Empordà.
A la nit la ventada podrà ser molt intensa, arribant als 30/34 nusos de mitjana al nostre sector, on alguna ratxa pot fregar els 100 km/h. Mar endins podrà superar els 45 nusos de mitjana.

La tramuntanada continuarà bufant amb insistència durant tot el divendres. A Palamós podrà bufar a uns 20/24 nusos de mitjana i a uns 30/34 nusos amb endins.

Com és normal amb aquestes situacions, en el nostre sector tindrem marejol o maror a la línia costanera, forta maror a poca distància i maregassa o mar brava mar endins, amb onades superiors als 6 metres d'altura al nord de Menorca.
Aquest fort temporal marítim tindrà el seu punt àlgid avui a la nit, encara que durant tot avui i al llarg del divendres la situació continuarà sent molt complicada.


Mapa de vent en superfície previst per la matinada de divendres. Observeu com la tramuntana amestralada pot bufar a 45 nusos de mitjana davant la Costa Brava i a 30 nusos a la línia costanera.


Mapa d'onatge previst per la nit de dijous. Es preveuen onades de sis metres d'altura al nord de Menorca.


També cal destacar que aquesta nova tramuntanada, a diferència de la que hem tingut els darrers dies, vindrà acompanyada per una entrada d'aire fred polar que provocarà una forta devallada dels termòmetres, amb unes màximes properes als 12ºC a la nostre zona. El plat fort d'aquest aperitiu hivernal es donaria el divendres i en menor mesura el dissabte, ja que en dies posteriors les temperatures es tornarien a recuperar. Hem de tenir present que encara que es puguin recuperar els termòmetres, especialment a migdia, ja podem acomiadar-nos de la bonança de les darreres setmanes i preparar la roba gruixuda i les calefaccions.

A tot això caldrà anar seguint les actualitzacions dels models numèrics, ja que van variant de forma constant. Especialment interessant és la possibilitat que contempla el model de referència GFS, el qual sembla indicar-nos que l'entrada d'aire fred quedarà aïllada en forma de pertorbació en altura cap al sud de la península i, posteriorment, podria acabar generant una borrasca amb reflex en superfície al Mediterrani Occidental que, depenent d'on s'acabi situant, podria portar-nos una situació de vents de llevant entre dissabte a la tarda i dilluns que ens portés les tan desitjades pluges o, en canvi, molt vent i poca pluja.

D'altre banda, en els dos següents mapes podreu comprobar l'entrada d'aire fred prevista, on si ahir hi havien uns 8ºC a 1500 metres, demà divendres entraran isotermes de -2ºC.


Mapa de temperatures a 850hPa d'ahir dimecres a les 17:00h.


Mapa de temperatures a 850hPa previst per demà divendres a la mateixa hora.