Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 29 de novembre del 2013

Dijous de gebrades i gelades

Gebre dipositat sobre una planta ahir de bon matí. Imatge mostrada a l'Informatiu de TVE Catalunya (minut 02:04).


L'entrada d'aire fred que acompanyà les nevades anecdòtiques del passat dimecres, la nit serena i la manca de vent, van fer que ahir dijous a Palamós es produís el fenomen de la gebrada fins a prop del mar.
La imatge de la gebrada que obre aquest article i les que poso més avall, van ser captades de bon matí al costat de la platja de Castell, un indret on es concentrà la humitat procedent de la desembocadura del ramal de la riera Aubí, una humitat que mancà en altres indrets de la nostra zona, degut a l'aire de tramuntana que bufava i impedia la formació del fenomen.

El fenomen de la gebrada (anomenat així a l'Empordà, Cerdanya, Andorra, al Pallars Sobirà, la Conca de Tremp, el Camp de Tarragona i a la Cala), també es coneix com a gelada, i consisteix en la formació de cristalls de glaç damunt les herbes i, en general, al damunt de les superfícies que es refreden ràpidament durant les hores nocturnes.

El gebre es forma quan la humitat de l'aire passa directament de l'estat gasós a l'estat sòlid, un procés anomenat sublimació i que té lloc simultàniament per tota la superfície afectada, això fa que s'hi formin cristalls molt petits i homogenis.
Com sempre, cal recordar que la gebrada no és rosada congelada, tot i que el procés de formació de la gelada és idèntic al de la rosada pel que fa a les condicions atmosfèriques que la generen, però la diferència fonamental és que la temperatura de l'aire que envolta l'objecte on es forma el gebre ha de ser inferior als 0ºC.

Perquè la gebrada o gelada es produeixi, la humitat relativa de l'aire ha de ser superior al 60%, en cas contrari no hi haurà prou vapor d'aigua a l'atmosfera per dipositar-se sobre les superfícies. Una altre condició perquè això es produeixi és que el vent no sigui intens, en cas contrari, el vapor d'aigua no es podrà dipositar.


Gebrada a prop de la platja de Castell.


Gebrada a prop de la platja de Castell.


Pel que fa a les temperatures d'ahir dijous al Baix Empordà, aquestes van recuperar-se lleugerament, no obstant, va costar molt que pugessin, ja que a Palamós hi havien poc més de dos graus a les nou del matí.
El més destacat del dia, a part de la fred diürna, van ser les gelades generals que hi van haver a l'interior de la comarca, amb els -3,7ºC de Monells com a valor més baix.

Màximes registrades ahir dijous 28 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 11,7ºC (-1,2ºC)., Castell d'Aro 11,7ºC (-1,2ºC)., Monells 10,7ºC (-3,7ºC)., la Tallada d'Empordà 10,1ºC (-2,7ºC)., Torroella de Montgrí 9,9ºC (-2,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 28 de novembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 9,7ºC, mínima 1,8ºC. Cel serè tot el dia, amb alguns Altocumulus lenticularis de bon matí, 2/8. Vent amb predomini del N, a 5/10 km/h de mitjana i estones de calma. Ratxa màxima de vent 27 km/h N. Estat de la mar amb marejol o maror arran de costa (mar de fons del NE) i forta maror mar endins (onatge sig. de 1,6 metres a les 12:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1030hPa, mínima 1027hPa. Humitat relativa màxima 78%, mínima 46%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Tres fotos més d'ahir dijous


Sortida de sol amb núvols mar endins. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 41:03).


Altocúmuls lenticulars a la Fosca.


Mar de fons i altocúmuls lenticulars.