Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 12 de gener del 2016

11 de gener: temporal de garbí amb vent a 66 km/h i onades de set metres mar endins

Cop de mar a l'escull d'Es Queixal (cala Margarida) ahir al migdia.


Tal com es preveia, ahir dilluns 11 de gener, a Palamós es va mantenir el fort temporal de garbí.
El vent persistent de component SSO, va tornar a aixecar una munió de blancalls que s'uniren a la mar de fons del sud, generant maregassa, amb trens d'onades que en alguns casos arribaven als 2,5 metres d'alçada a la nostre zona costanera.
Com és habitual, mar endins el temporal marítim encara era més greu. Segons la boia situada al davant del cap de Begur, l'onatge va assolir una alçada màxima que arribà a fregar els set metres d'alçada, amb 6,88 metres d'onada a les 11:00h.
En aquell indret, l'onatge significant arribà a 4 metres d'alçada a les 11:00h, a 3 metres a les 16:00h i a 2,7 metres a les 18:00h. Com podeu veure, amb el pas de les hores el temporal anà a la baixa i, a més, el vent de garbí va desaparèixer a partir de les 17:00h.

Cal destacar que tots aquests dies de garbinada intensa, són el preludi d'una normalització dels termòmetres per avui dimarts i en dies posteriors, amb temperatures més habituals per la famosa setmana dels barbuts.
La baixada de temperatures també vindrà acompanyada pel pas d'un front fred entre el dijous i el divendres, amb possibilitats que es puguin escapar alguns ruixats a la nostre àrea, a més, al darrera del front entraria vent fred de tramuntana, el qual pot bufar de forma moderada i assolir alguna ratxa forta al llarg del divendres.
Aquest canvi de temps estarà provocat per la fi de la circulació zonal i l'entrada d'una circulació meridiana, la qual ens portarà una massa d'aire més freda que la dels darrers dies, tot això gràcies al fet que l'anticicló de les Azores quedarà enretirat cap a l'oest de la península.


Mapa sinòptic previst per divendres a les set del matí. Veiem una clara situació de tramuntana freda.


Temporal de garbí ahir al migdia a cala Margarida.


Temporal de garbí ahir al migdia a cala Margarida.


Pel que fa a les temperatures màximes registrades ahir dilluns 11 de gener al Baix Empordà, podem comprobar com aquestes van descendir entre 1 i 2ºC respecte les màximes assolides el dia abans, no obstant, a Palamós la màxima va pujar 0,9ºC.
En aquest sentit, els 20,1ºC de La Tallada d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 17,8ºC de Palamós-Club Nàutic CB.
Pel que fa a les mínimes, veiem com aquestes van tenir lloc al vespre, degut a la presència de vent intens de garbí o ponent durant la matinada que impedia el descens del mercuri.
Els valors van baixar de manera espectacular a darreres hores del dia degut a la desaparició del vent, el cel serè i l'entrada d'una massa d'aire més freda., per exemple., a Monells la mínima va ser 9,1ºC més baixa que la del diumenge, a Castell d'Aro va baixar 5,9ºC, a La Tallada d'Empordà va descendir 4,6ºC i a Torroella de Montgrí va baixar 3,1ºC. A Palamós la mínima va ser 3,8ºC més baixa que la del diumenge.
Els 2,8ºC de Monells van ser la mínima més freda, per contra, els 11,8ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 11 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 20,1ºC (5,7ºC)., Torroella de Montgrí 19,7ºC (6,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 19,3ºC (4,8ºC)., Castell d'Aro 19,7ºC (6,1ºC)., Monells 18,6ºC (2,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 11 de gener del 2016 a Palamós., temperatura màxima 18,5ºC, mínima 10,7ºC. Estat del cel dominat pel sol, però al matí es van veure nombrosos núvols alts que desfilaven amb celeritat degut al vent intens de ponent que hi havia en altura., en total, es van observar entre 2/8 i 5/8 Ci i Cs, juntament amb 1/8 Sc., a partir del migdia van aparèixer alguns núvols baixos, amb entre 1/8 i 2/8 Cu i Sc, juntament amb algun núvol alt anecdòtic 1/8 Ci., mar endins i mirant cap al nord-est es veien cúmuls de notable desenvolupament vertical. Vent: fins les 05:00h va bufar vent del SSO, a 30 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 09:00h va bufar vent del SSO, a 25 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del SSO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 17:30 h vent de direcció variable, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 66 km/h SSO. Pressió atmosfèrica màxima 1010hPa, mínima 998hPa. Humitat relativa màxima 81%, mínima 36%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Tres fotografies més del temporal marítim observat ahir dilluns a cala Margarida.