Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 17 de gener del 2016

15 i 16 de gener: fred d'hivern i tramuntana a 90 km/h, amb ones de 9 metres mar endins

La tramuntanada d'ahir dissabte va deixar fort onatge a les illes Formigues. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Tal com es preveia, ahir dissabte 16 de gener, l'entrada de l'anticicló de les Açores en forma de falca i la presència de baixes pressions cap a Itàlia i a l'Europa de l'Est, van generar un fort gradient isobàric que es va traduir en forma d'una tramuntanada freda i intensa.
Les baixes temperatures que es van registrar a la nostre àrea geogràfica, amb una màxima de tan sols 9,9ºC a Palamós o 8,8ºC a Palafrugell, es van agreujar a causa de l'efecte del vent del nord, amb ratxes que van arribar fins a 90 km/h a l'estació situada en el nucli antic de Palamós o 85 km/h a La Fosca.
Degut a aquestes condicions atmosfèriques, la temperatura de sensació va arribar a -3ºC durant bona part de la tarda/vespre a la nostre vila (vent a 30 km/h i temperatura de 7ºC).

Ratxes de vent del nord registrades ahir dissabte a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic

Portbou 126 km/h., Navata 116 km/h., Pantà de Darnius-Boadella 108 km/h., Llers 101 km/h., Bellcaire d'Empordà 100 km/h., Sant Miquel de Fluvià 98 km/h., Figueres 98 km/h., Roses 97 km/h., Castell d'Aro 91 km/h., La Bisbal d'Empordà 82 km/h.

Com podeu veure al recull d'imatges captades ahir al migdia, mar endins el vent intens de tramuntana aixecava la típica gropada encesa, amb grans onades impactant contra les illes Formigues, amb esquitxos i nombrosos blancalls aixecats pel vent que reduien la visibilitat.
Segons la boia situada al davant del cap de Begur, a les 08:00h hi havia un onatge significant de 3,98 metres en aquell sector, de 5,04 metres a les 14:00h i de 5,27 metres a les 18:00h (mar brava). Tot i aquestes dades reveladores, la dada més impactant de totes la trobem en l'alçada màxima de l'onatge, amb onades que arribaren fins a 9,3 metres d'alçada a les 16:00h.
Com és habitual a la nostre zona litoral, arran de costa només hi havia marejol, amb blancalls i ruixim aixecats pel vent, no obstant, a mesura que ens allunyaven de la protecció que ofereix la costa, el mar s'anava alterant cada cop més.


Les illes Formigues sota l'embat de la tramuntanada d'ahir dissabte.. Foto mostrada al programa Espai Terra de TV3 (minut 20:27).


D'altre banda, si analitzem amb atenció les temperatures màximes registrades ahir dissabte 16 de gener al Baix Empordà, observem com aquestes van baixar entre 1 i 2ºC respecte el dia anterior, però a Palamós la màxima encara va devallar més, siguent 2,4ºC més baixa que la del divendres.
Els 11,8ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta de la comarca, en canvi, la màxima més baixa foren els 8,8ºC de Palafrugell.
En relació a les mínimes, veiem com aquestes van tenir lloc de matinada a causa de la baixada de la força del vent. Els valors van devallar entre 5 i 7ºC cap a l'interior, i entre 1 i 3ºC a la costa, comparades amb les registrades el dia abans.
En aquest sentit, els -1,9ºC de Monells van ser la mínima més freda, en canvi, els 5,8ºC de Verges es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 16 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 11,8ºC (-1,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 10,8ºC (0,4ºC)., Monells 9,9ºC (-1,9ºC)., La Tallada d'Empordà 9,6ºC (4,8ºC)., Torroella de Montgrí 9,0ºC (5,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 16 de gener del 2016 a Palamós., temperatura màxima 9,9ºC, mínima 4,6ºC. Estat del cel serè i amb molt bona visibilitat. Vent: fins les 05:00h va bufar vent del NO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir d'aleshores va bufar vent de direcció NNO, a 20/25 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h vent del NNO, a 35/40 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del NNO, a 25 km/h de mitjana., a partir de les 23:30h vent del NNO, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 90 km/h NNO. Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 55%, mínima 24%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més d'ahir dissabte amb les illes Formigues sota l'embat de la tramuntana






Cel tapat a la platja de la Fosca el passat divendres al matí. Foto mostrada a l'Informatiu de TVE Catalunya (minut 01:57).


Per acabar amb el resum meteorològic dels dos darrers dies, s'ha d'afegir que el passat divendres 15 de gener, el pas d'un sistema frontal ens va deixar un dia bàsicament ennuvolat, sobretot durant la primera meitat de la jornada.
La convergència de vents que provocà el pas del front fred, va fer que el llarg del matí el cel es mantingués tapat amb una capa de núvols baixos formats majoritàriament per cúmuls i estratocúmuls 8/8, els quals, fins i tot arribaren a deixar alguna roina esporàdica. Acompanyant aquests núvols amenaçadors, però poc productius, s'ha de destacar que la sensació de fresca fou més evident, gràcies al vent fluixet de tramuntana i a la manca de sol.
Parlant de l'astre rei, amb el pas de les hores es va poder observar resol, degut a l'obertura de clarianes al llarg del matí, amb entre 3/8 i 5/8 Cu i Sc, a més de 5/8 o 6/8 Ci i Cs. Després de les clarianes del matí/migdia, l'entrada d'un embossament d'aire fred en altura va fer crèixer cúmuls amenaçadors 3/8 o 5/8 Cu i Sc, els quals es desenvoluparen mar endins fins a convertir-se en Cumulonimbus., això va permetre observar alguns llamps mirant en direcció sud-oest.
També cal remarcar que entre Calonge i l'àrea de Romanyà de la Selva, van formar-se cúmuls prou desenvolupats com per deixar plugim barrejat amb algun gra de calabruix o calamarsa tova, tot això de forma anecdòtica.


Cel tapat a la platja de la Fosca el passat divendres al matí. Foto mostrada al Facebook del Meteocat.


Així mateix, l'entrada d'aire fred, com és normal, va fer que les temperatures anessin clarament a la baixa. Si ens fixem en les temperatures màximes que tingueren lloc el passat divendres 15 de gener al Baix Empordà, veurem com aquestes van devallar entre 1 i 2ºC a tot arreu, amb valors plenament hivernals.
La màxima més alta només va registrar 12,5ºC a La Bisbal d'Empordà, en canvi, les màximes més curtes foren els 10,8ºC de Calonge-Mas Pallí o de Palafrugell.
Si ens fixem en les mínimes, s'aprecià com aquestes van tenir lloc durant el vespre, en comptes de donar-se de matinada o a primera hora del dia, no obstant això, els valors van experimentar una forta pujada degut al cel ennuvolat i al vent que feia., per exemple, a Monells la mínima va pujar 7ºC respecte a la del dia anterior, a La Tallada d'Empordà va ascendir 6,8ºC i a La Bisbal d'Empordà va pujar 5,9ºC., per contra, a Palamós va baixar 1,8ºC.
Les mínimes van oscil·lar entre els 5,5ºC de La Bisbal d'Empordà, com a mínima més freda, i els 7,3ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 15 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 12,5ºC (5,5ºC)., Castell d'Aro 12,1ºC (5,7ºC)., Torroella de Montgrí 11,8ºC (6,1ºC)., La Tallada d'Empordà 11,7ºC (6,1ºC)., Monells 11,7ºC (5,6ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 15 de gener del 2016 a Palamós., temperatura màxima 11,4ºC, mínima 7,0ºC. Vent: fins les 10:00h va bufar vent del N i NNO, a 15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NNO, a 20/25 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h vent del NNO, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 61 km/h NNO. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SSO i mar de vent del N., mar endins hi havia maregassa (onatge significant de 3,4 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,93 metres a les 12:00h i de 3,75 metres a les 19:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,17 metres a les 19:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 66%, mínima 38%. (Dades de marinapalamos.com i Puertos del Estado)