Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 5 de gener del 2016

4 de gener: primers litres del 2016

Cel ennuvolat, mar de fons i caiguda de plugims ahir dilluns a les 14:16h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge. 


Tal com es preveia, ahir dilluns 4 de gener, per fi vàrem poder treure la pols als paraigües i als nostres pluviòmetres.
Degut a l'enretirada de les altes pressions, les quals van arribar a devallar fins a un mínim de 999hPa a la nostre vila, el sistema frontal que ens va creuar en el primer dia de la setmana va ser una mica més actiu que els precedents.
Els seus efectes van deixar-nos un dia força inestable que provocà el creixement de cúmuls gruixuts i, el que és més important, la caiguda de les primeres precipitacions destacables des de fa dos mesos.
L'aparició de plugims a partir de mig matí i al llarg de la tarda, va arribar a acumular un total de 4,4 mm a La Fosca o 3,8 mm a l'estació del nucli antic de Palamós.

Altres dades de precipitació recollida ahir dilluns al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

La Tallada d'Empordà 7,2 mm., La Bisbal d'Empordà 5,8 mm., Verges 5,6 mm., Calonge-Mas Pallí 4,4 mm., Monells 3,7 mm., Torroella de Montgrí 3,7 mm., Calonge 3,4 mm., Les Olives 3,4 mm., Castell d'Aro 2,5 mm., Bellcaire d'Empordà 2,2 mm., Palafrugell 2,0 mm., Sant Feliu de Guíxols 1,0 mm.

Tot i que les pluges eren molt esperades, malaudarament, aquestes podran tornar a repetir-se durant avui dimarts, amb la qual cosa, es podria espatllar un dels dies més màgics de l'any per la mainada.
El pas d'una línia d'inestabilitat, acompanyada per un embossament d'aire fred en altura amb isotermes de -31ºC a 500hPa, tornarà a fer crèixer moltes nuvolades al llarg d'avui dimarts, amb possibilitats molt altes que puguin caure petits ruixats i plugims al llarg de tot el dia., a més, les precipitacions poden ser més destacades a partir de la tarda/vespre i la Cavalcada de Reis podria veure's afectada.
A part de les pluges, també cal remarcar que les temperatures tindran una clara devallada i s'assoliran valors plenament hivernals, els qual es mantindran durant demà dimecres, malgrat tot, a partir del dijous els termòmetres tornaran a pujar i deixaran enrera aquesta fred efímera.


Mapa de precipitació prevista per avui dimarts a les 19:00h. Veiem com pot ploure a la nostre àrea.


Imatge del radar d'ahir dilluns a les 19:18h, on s'observen febles precipitacions. Font: Meteocat


Cel ennuvolat, amb cúmuls gruixuts i notable mar de fons de garbí a les 13:31h d'ahir dilluns. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


D'altre banda, si analitzem les temperatures màximes registrades ahir dilluns 4 de gener al Baix Empordà, podem concloure que aquestes van baixar entre 0,5 i 1ºC cap a l'interior, comparades amb les del dia abans, malgrat tot, a la costa no van tenir canvis significatius.
En aquest sentit, els 14,4ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 11,4ºC registrats a La Bisbal d'Empordà, a Verges i a Les Olives.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van experimentar una clara pujada a tot arreu respecte el dia abans., per exemple, a Castell d'Aro la mínima va ser 6,4ºC més alta, a Monells va pujar 4,7ºC i a Palamós va ascendir 3,8ºC.
Els 5,2ºC de Monells van ser la mínima més freda, per contra, els 11,2ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 4 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 13,7ºC (9,9ºC)., Torroella de Montgrí 12,4ºC (7,1ºC)., Monells 11,8ºC (5,2ºC)., La Tallada d'Empordà 11,6ºC (5,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 11,4ºC (5,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 4 de gener del 2016 a Palamós., temperatura màxima 14,1ºC, mínima 11,0ºC. Estat del cel ennuvolat tot el dia, amb 8/8 Cu, Sc i St, plugims, boira a les Gavarres. Vent: fins les 15:00h va bufar vent del E, ENE i NE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SO i OSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del NNO i N, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29 km/h ENE. Estat de la mar amb maror o forta maror, mar de fons del SSO (ones de 1/1,5 metres., mar endins també hi havia forta maror (onatge sig. de 1,64 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,88 metres a les 14:00h i de 1,29 metres a les 20:00h), alçada màxima de l'onatge 3,67 metres a les 13:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1004hPa, mínima 999hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 68%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel amenaçador observat ahir dilluns a les 13:04h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)