Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 13 de gener del 2016

12 de gener: ambient més fred i porció de lluna

La lluna com si fos un tall de meló ahir al vespre amb cel serè i ambient fred.


Tal com es preveia, ahir dimarts 12 de gener, l'ambient assolellat que hi va haver no va ser cap impediment perqué les temperatures es comencessin a normalitzar, però sense assolir els valors de cru hivern que ens haurien d'afectar des de fa setmanes.
Segons es desprèn de les dades obtingudes pels nostres termòmetres, les màximes de 20ºC o més que hi van haver dies enrera, van passar a la història, amb valors que només sobrepassaren lleugerament els 15ºC cap a l'interior de la comarca.
Si les temperatures màximes van devallar de forma clara, les temperatures mínimes encara van descendir de manera més acusada i, fins i tot, va arribar a gelar de manera feble en els indrets més freds, com per exemple a Monells, on es va baixar fins a -0,6ºC.

Sens dubte, l'absència de vent i la manca de nuvolositat, retornaren el protagonisme a les nits fredes, a més, poc després de la posta de sol i acompanyant la caiguda de les temperatures, es podia observar la imatge bohèmia que ens deixava la lluna sota l'aparença d'un tall de meló.
El nostre satèl·lit natural ahir presentava la seva cara visible il·luminada en un 5 %. En els propers dies veurem com la superfície il·luminada es va fent major, fins arribar a la lluna plena que tindrà lloc el proper dia 24.

Pel que fa al temps futur, per avui dimecres s'espera un dia molt semblant al d'ahir dimarts, no obstant, demà dijous es preveu que el vent de garbí pugui reaparèixer amb força i que les temperatures remuntin de forma transitòria. Aquesta nova entrada en escena del vent de garbí, ens indicarà el pas del front fred que ens ha de creuar el matí del divendres (segons els mapes d'avui). A part d'algun ruixat, el front obrirà les portes a l'entrada de  tramuntana freda, la qual cosa provocaria que el cap de setmana fos especialment fred, amb màximes més properes a 10ºC que no pas a 15ºC.


La lluna vista ahir al vespre.


En relació a les temperatures màximes registrades ahir dimarts 12 de gener al Baix Empordà, observem com aquestes van baixar entre 4 i 6ºC respecte el dilluns.
Els 16,8ºC de Calonge van ser la màxima més alta de la comarca, en canvi, la màxima més baixa van ser els 13,6ºC de Calonge-Mas Pallí.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser entre 4 i 5ºC més baixes que les del dia abans.
En aquest sentit, els -0,6ºC de Monells van ser la mínima més freda, en canvi, els 7,7ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 12 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,4ºC (2,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,1ºC (0,5ºC)., Monells 14,5ºC (-0,6ºC)., La Tallada d'Empordà 14,3ºC (0,6ºC)., Torroella de Montgrí 14,4ºC (1,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 12 de gener del 2016 a Palamós., temperatura màxima 14,1ºC, mínima 6,6ºC (5,7ºC a La Fosca). Estat del cel dominat pel sol, però a primeres hores del dia 3/8 Ci, Cs, a més de 1/8 Cu i Sc., a la tarda 2/8 Ci i esteles d'avions que desfilaven ràpidament, a més de 1/8 Sc. Vent: fins les 02:30h va bufar vent del ONO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir d'aleshores va bufar vent de direcció O i NO, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver calma., a partir de les 12:00h vent del NE, E i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent del SE i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del ONO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del NNO, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 37 km/h ONO (de matinada). Estat de la mar amb forta maror, mar de fons del SSO (ones de 1,5 metres)., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2,1 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,76 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,83 metres a les 09:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 81%, mínima 44%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)