Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 2 de gener del 2016

31 de desembre i 1 de gener: el 2016 arriba amb més vent, més núvols i pluja inapreciable

Núvols de vent observats ahir divendres 1 de gener des de Palau-Sator. Al fons veiem el massís del Montgrí.


Ahir divendres 1 de gener, primer dia de l'any 2016, el pas d'un front molt desgastat ens va deixar un dia ennuvolat i, a més, per fi va caure una mica d'aigua del cel, un fet que en els darrers mesos s'ha convertit en un fenomen rar. Malauradament, només es van escapar quatre gotes inapreciables entre el matí i el migdia, les quals en prou feines arribaren a mullar el terra.
En total, a primera hora del dia es van veure 6/8 Ci, As i Ac, i 4/8 Cu i Sc, provocant que es veiés una bonica albada rogenca. Ràpidament, el cel es va tapar al llarg del matí amb entre 7/8 i 8/8 Cu i Sc (roina o plugim inapreciable), però a partir del migdia/primeres hores de la tarda encara es van veure algunes ullades de sol.
Entre les clarianes aparegudes, s'apreciaren núvols lenticulars modelats per culpa de l'intens vent de component oest-sud-oest que bufava en altura, tal com podeu veure a la imatge que obre aquest post.
Aquesta nuvolositat estava formada per 3/8 Ci i esteles d'avions, entre 4/8 i 5/8 Ac, a més de 3/8 Cu i Sc. Durant la tarda el cel es va mantenir molt variable, amb clarianes i abundants núvols alts i mitjans decoratius, amb 4/8 Ci, esteles d'avions, i 4/8 o 5/8 Ac i As, fins i tot, mar endins es van veure grans torres nuvoloses formades per Cumulus congestus. En terra també es veié algun núvol baix impulsat pel vent del SSO que va anar reforçant-se al llarg de la tarda.

En relació a aquest meteor, els anemòmetres van tenir molt poca feina fins les 10:00h, ja que fins aleshores només hi havia hagut vent del NO a 2km/h de mitjana o calma. A partir de llavors va començar a entrar de forma tímida el molest vent de garbí, a 5/10 km/h de mitjana. Malgrat tot, les previsions es van complir amb escreix i a partir de les 13:00h la garbinada va anar pujant de to, fins assolir els 15/20 km/h de mitjana. No obstant, el vent del SSO encara no en tenia prou.
A partir de les 18:00h la ventada encara va ser més intensa, arribant fins a 25/30 km/h de mitjana i assolint una ratxa màxima de 52 km/h. Com ja us vaig comentar en un anterior article, l'augment notable de la força del vent de garbí ens explicava que s'acostava un front (tal com ha succeït en les darreres hores), els efectes del qual poden provocar la caiguda d'algun plugim a primeres hores del dia i algun petit ruixat durant la tarda/vespre d'avui dissabte.

A més a més, s'ha de remarcar la progressiva baixada de la pressió en superfície al llarg de la jornada, on es va passar d'un màxim de 1025hPa fins a un mínim de 1014hPa, siguent un altre símptoma clar de l'arribada d'un sistema frontal.



Cel cobert de núvols baixos ahir divendres 1 de gener a les 10:29h i febles precipitacions en forma de roina. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge) 


Núvols de vent observats ahir divendres 1 de gener des de Palau-Sator. Al fons veiem el massís del Montgrí.


D'altre banda, si analitzem les temperatures màximes registrades en el primer dia d'aquest any de traspàs (recordem que el 2016 tindrà 366 dies), veiem com ahir divendres 1 de gener al Baix Empordà, els valors van experimentar poques variacions respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 16,2ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 13,4ºC de Calonge-Mas Pallí.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser entre 1 i 2ºC més altes cap a l'interior, però a la costa només van pujar algunes dècimes, comparades amb les dades del dia abans.
Els 2,8ºC de Monells van ser la mínima més freda, per contra, els 10,6ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir divendres 1 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,2ºC (5,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,0ºC (4,6ºC)., La Tallada d'Empordà 15,8ºC (3,9ºC)., Torroella de Montgrí 15,4ºC (4,6ºC)., Monells 15,3ºC (2,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 1 de gener del 2016 a Palamós., temperatura màxima 14,4ºC (assolida al vespre), mínima 8,6ºC. Estat de la mar amb marejol al matí, mar de fons de gregal , i maror a la tarda, mar de vent de garbí, amb mar creuada., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,94 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 1,64 metres a les 18:00h. Humitat relativa màxima 94%, mínima 85%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cúmuls observats el passat dijous 31 de gener a les 12:34h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


Finalment, només falta comentar que el passat dijous 31 de desembre, a part de ser una jornada molt tranquil·la, meteorològicament parlant, també es pot definir amb la típica frase que ens parla de "núvols i clarianes".
La presència d'un lleuger flux de component est aparegut a partir del migdia, va provocar l'aparició de núvols baixos formats per cúmuls força fotogènics com els que podeu veure a la imatge superior i a la de més avall.
En total, al llarg de la jornada van aparèixer entre 2/8 i 6/8 Cu i Sc, amb major coberta nuvolosa a la tarda (sobretot durant la posta de sol) que no pas al matí.
A mar, el recorregut marítim de les isòbares va aixecar mar de fons de gregal, amb marejol al matí i maror a la tarda.


Posta de sol del passat dijous 31 de desembre amb abundants núvols baixos. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


En relació a les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dijous 31 de desembre al Baix Empordà, aquestes van experimentar comportaments diferents segons la població., per exemple, a Castell d'Aro la màxima fou 0,8ºC més baixa que la del dimecres, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 0,8ºC i a La Bisbal d'Empordà va pujar 1ºC.
La màxima més alta va registrar 18,0ºC a Calonge, en canvi, la màxima més curta foren els 14,5ºC de Palamós-Club Nàutic CB.
Si ens fixem en les mínimes, s'aprecià com aquestes també van tenir comportaments diferents segons l'indret., per exemple, a Monells va baixar 1,2ºC i a La Tallada d'Empordà va descendir 0,1ºC, però a Castell d'Aro va pujar 0,7ºC i a Torroella de Montgrí va pujar 0,5ºC.
Les mínimes van oscil·lar entre els 1,7ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 8,6ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 31 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 17,6ºC (5,4ºC)., La Tallada d'Empordà 16,6ºC (2,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,9ºC (3,2ºC)., Monells 15,9ºC (1,7ºC)., Torroella de Montgrí 15,6ºC (3,6ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dijous 31 de desembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 14,9ºC, mínima 8,4ºC. Vent: fins les 13:00h va bufar vent del N i NO, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent del E, ENE i NE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 21 km/h NE. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del NE., mar endins hi havia maror (onatge significant de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 13:00h i de 0,82 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,72 metres a les 23:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1025hPa, mínima 1022hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 80%. (Dades de marinapalamos.com i Puertos del Estado)