Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 25 de gener del 2016

24 de gener: l'anticicló també porta núvols baixos

Cel tapat de núvols baixos ahir diumenge 24 de gener a les 08:43h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


Ahir diumenge 24 de gener, l'anticicló Dietrich (anomenat així per la universitat de Berlín), encara es va reforçar més.
A prop del seu centre, a Suïssa, durant la passada nit es va detectar una pressió en superfície que arribava a 1040 hPa, no obstant, a la nostre àrea geogràfica tampoc ens vàrem quedar curts, ja que els baròmetres van marcar fins a 1036 hPa a la nostre vila.
Tot i l'elevada pressió atmosfèrica, aquest fet no es va traduir en forma d'un temps plenament assolellat. Com ja ha passat en anteriors ocasions, la presència d'una capa d'inversió tèrmica a prop de la superfície acompanyant la zona de subsidència anticiclònica, així com l'elevada humitat relativa que ens afecta, va formar una capa extensa de núvols baixos a bona part del litoral català, la qual també s'endinsava fins a les planes del prelitoral.
Com podeu veure a  les imatges d'aquests post, els núvols baixos estrats i estratocúmuls van ser presents durant bona part de la jornada a Palamós, amb especial incidència a primeres hores del dia i a la tarda, però amb algunes clarianes que deixaren veure l'astre rei a estones, a més, per sobre els núvols baixos s'apreciava un tel de núvols alts.
Per avui dilluns i demà dimarts es preveu que encara puguin aparèixer núvols baixos abundants, sobretot a primeres hores del dia, a més, el vent de garbí també podrà bufar fluixet, amb algun cop moderat a partir del migdia.


Cel tapat de núvols baixos ahir diumenge 24 de gener a les 15:32h. Font: càmera del temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.  


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir diumenge al Baix Empordà, aquestes van experimentar una baixada notable, sobretot a l'interior, a causa del cel ennuvolat i a la falta de vent de garbí. Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va descendir 4,8ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà va baixar 3,8ºC i a Torroella de Montgrí va devallar 2,3ºC. A Palamós la màxima només va ser 0,5ºC més baixa que la del dissabte.
Els 15,7ºC de Calonge foren la màxima més alta, en canvi, els 13,1ºC de Palafrugell o de Calonge-Mas Pallí van ser les màximes més curtes.
Per la banda de les mínimes, aquestes van experimentar una lleugera baixada i es van donar al principi de la matinada, abans que el cel quedés ennuvolat. Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va baixar 1,7ºC respecte a la del dissabte, a Monells va baixar 0,7ºC i a Torroella de Montgrí va descendir 0,5ºC. A Palamós la mínima també va baixar 0,5ºC respecte el dia abans.
Els 1,4ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 10,4ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 24 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 15,5ºC (1,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,0ºC (2,9ºC)., Castell d'Aro 13,9ºC (4,9ºC)., Torroella de Montgrí 13,6ºC (2,9ºC)., La Tallada d'Empordà 13,6ºC (2,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 24 de gener del 2016 a Palamós., temperatura màxima 13,4ºC, mínima 8,1ºC. Cel dominat pels núvols baixos a primeres hores del matí i sobretot a partir de la tarda, amb clarianes intercalades i entre 5/8 i 7/8 Sc i St (boirines en els relleus costaners)., per sobre els núvols baixos hi havia una capa de núvols alts 4/8 o 6/8 Ci, Cs i esteles d'avions. Vent: fins les 08:00h hi va haver vent de direcció NO i NNO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, NNE i NE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del S i SO, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29 km/h S (al vespre). Estat de la mar amb mar arrissada, lleugera mar de fons del NE., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1036hPa, mínima 1032hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 80%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel tapat de núvols baixos ahir diumenge 24 de gener a les 16:07h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.