Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 3 de gener del 2016

El segon dia de l'any 2016 ens deixa un cel espectacular

Cel espectacular i amenaçador observat ahir dissabte 2 de gener a primeres hores de la tarda des del mirador del Morro del Vedell.


El pas d'un front fred durant ahir dissabte 2 de gener, va provocar que el segon dia de l'any 2016 ens premiés amb un cel espectacular i amenaçador.
Com podeu veure al recull d'imatges, després de varis mesos on hem patit uns celatges caracteritzats per una monotonia gairebé absoluta, finalment, ahir dissabte a primeres hores de la tarda, es va poder gaudir amb un cel de grop d'aparença tenebrosa.
Tal com es preveia, el pas del sistema frontal fred va escombrar de manera literal la massa d'aire subtropical que acompanyava els vents de component sud i sud-oest de les darreres setmanes.
Aquest canvi d'aires també apareix reflectit en el recull de fotos que vaig poder realitzar des del mirador del Morro del Vedell. Les imatges espectaculars ens mostren, de forma fefaent, la separació de les dues masses d'aire, amb els núvols de formes recargolades alineats a la frontera que separa la massa d'aire càlida ascendent i la massa d'aire fred descendent procedent de latituds més septentrionals.
A part d'aquesta massa nuvolosa d'aparença amenaçadora, un cop va passar la línia de cúmuls al darrera seu va entrar de forma sobtada vent fred de component N, NNO i NO. Malauradament, tot i que podria semblar que arribava un grop, les precipitacions van ser molt escasses.
La manca d'humitat suficient a les diferentes capes de la troposfera, va provocar que només es recollissin 0,4 mm a La Fosca o 0,2 mm al centre del nucli antic de Palamós, tot això en forma de petit ruixat. A la resta del Baix Empordà les quantitats recollides també van ser molt escadusseres, amb només 2 mm a La Bisbal d'Empordà, 1,0 mm a Les Olives o 0,1 mm a La Tallada d'Empordà, segons dades de Meteocat i Meteoclimatic.

D'altre banda, us poso les següents gràfiques on es veu molt ben reflectit el canvi d'aires que es va produir després del pas de la línia de cúmuls que deixà un petit ruixat.
Encerclat en groc s'observa la brusca baixada de temperatures degut a l'aire fred descendent, l'entrada sobtada del vent de component nord i el petit ruixat que va caure. Font: Meteoclimatic




Espectacular cel amenaçador observat ahir dissabte des del mirador del Morro del Vedell.


Així mateix, les temperatures màximes registrades ahir dissabte 2 de gener al Baix Empordà van tenir comportaments diferents segons l'estació., per exemple, a Monells la màxima va baixar 2ºC respecte el dia abans, i a Torroella de Montgrí va baixar 0,5ºC, en canvi, a Palamós la màxima va pujar 0,8ºC i a Castell d'Aro va ascendir 0,1ºC, comparades amb les del divendres.
En aquest sentit, els 16,5ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 13,3ºC de Monells.
En relació a les mínimes, cal destacar que aquestes tingueren lloc a darreres hores del dia, en comptes de produir-se de matinada, a més, també observem com els valors van ser entre 1 i 2ºC més baixos que els del dia anterior.
Els 1,2ºC de Monells foren la mínima més freda i els 9,3ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 2 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,3ºC (3,8ºC)., Torroella de Montgrí 14,9ºC (4,1ºC)., La Tallada d'Empordà 14,2ºC (2,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,0ºC (2,3ºC)., Monells 13,3ºC (1,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 2 de gener del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,2ºC, mínima 8,2ºC. Estat del cel: a 1ª hora del dia sortida de sol rogenca amb 3/8 Ci, Cc i Ac, a més de 2/8 Sc., al llarg del matí creixement de núvols baixos amb entre 7/8 i 8/8 Cu i Sc., migdia/primeres hores de la tarda 7/8 o 8/8 Cu i Sc, petit ruixat i tènue arc de Sant Martí mirant cap al nord., tarda amb entre 6/8 i 7/8 Cu i Sc, posta de sol rogenca i cortines de precipitació amb roines o virgues cap al sud-oest, les quals es veien il·luminades pels darrers rajos de sol. Vent: fins les 04:00h va bufar vent de direcció S i SSO, a 25 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció S i SSO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 06:00h vent del SO i SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent del ESE, E i NE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del N, NNO i NO, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del O, ONO i OSO, a 2/5 km/h o calma. Ratxa màxima de vent 53 km/h S (matinada). Estat de la mar amb maror al matí, mar de fons del SSO, i mar creuada a la tarda (mar de vent del NNO i mar de fons del SSO)., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,29 metres a les 12:00h i de 2,23 metres a les 17:00h), alçada màxima de l'onatge 3,75 metres a les 17:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 64%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més de l'espectacular cel que es va veure ahir dissabte