Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 1 de gener del 2016

Un bòlid creua el cel de Catalunya el dia de cap d'any

El bòlid observat ahir dijous des de Teià (Maresme). Foto captada per Albert Vàsquez. 


Una altre cop, centenars de catalans van poder observar com un bòlid creuava el cel de Catalunya a primera hora d'ahir dijous, l'últim dia del 2015, i es va poder veure des de diversos punts del país poc abans de les 08:45 hores. La presència del meteorit va provocar una trentena de trucades al telèfon d'emergències de la Generalitat.

El meteor es va observar des de diversos punts tan distants com Barcelona, Ponts, el Masnou, Granollers, Reus, Ripoll o Altafulla. El 112 confirmà la rebuda de més de 30 trucades avisant del meteorit des de diversos punts del litoral, la Catalunya central i el Vallès.

El fenomen astronòmic va provocar que una trentena de persones del litoral, la Catalunya Central i el Vallès cridessin al servei d'emergències de la Generalitat alertant del pas del bòlid i preguntant si hi havia perill. Segons Protecció Civil el gruix de les trucades es registrà entre les 08:37 i les 08::40 hores i no consta que el bòlid hagi provocat danys.

El pas del bòlid va deixar un rastre de llum incandescent d'un to verd intens i sobrevolà Catalunya durant uns cinc segons. El fet fou àmpliament comentat a Twitter i alguns dels afortunats que van poder veure el meteorit, com l'observador Albert Vàzquez, van poder fotografiar el fenomen.

Un bòlid és un meteor molt brillant que té l'aspecte d'una bola de foc i deixa un solc lluminós en entrar en contacte amb l'atmosfera terrestre. Generalment, explota abans d'arribar a terra.

En el següent enllaç podeu veure un vídeo filmat des de l'Observatori de l'Ebre on s'observa el pas d'aquest bòlid :
http://www.naciodigital.cat/noticia/100792/video/espectacular/bolid/dijous/al/mati/va/creuar/catalunya

Article extret de:
http://www.diaricatala.cat/un-bolid-creua-catalunya-el-dia-de-cap-dany/