Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 22 de gener del 2016

21 de gener: sol, núvols baixos i vent fluixet de llevant

Temps assolellat i núvols baixos ahir dijous al migdia. Foto mostrada al temps de Meteocat tv.


Ahir dijous 21 de gener, la monotonia meteorològica imposada per les altes pressions, també va tenir el seu reflex en les temperatures màximes. La massa homogènia d'aire fred que està instal·lada al damunt nostre, va fer que els valors termòmetrics fossin quasi idèntics als registrats durant el dia anterior.
Tot i que les temperatures no ens van portar gaires novetats, l'aparició d'un lleuger flux de component est va fer crèixer alguns cúmuls i estratocúmuls, els quals es van fer més extensos a partir del migdia i sobretot cap a la banda de terra, en canvi, a la línia costanera es va mantenir el domini absolut de l'astre rei.
Encara que els cúmuls van presentar cert aspecte amenaçador, les condicions atmosfèriques no van ser propícies per deixar precipitació, a causa de la falta d'humitat a les capes baixes i mitjanes de la troposfera. Els valors d'humitat relativa arribaren a devallar fins a un 30% al voltant el migdia, a uns 3.000 metres d'altura, i fins al 5 o 10% a la tarda/vespre.

D'altre banda, si ahir dijous vàrem tenir una petita novetat en forma d'intervals de núvols baixos, per avui divendres s'espera que l'acostament d'un front càlid faci augmentar encara més els núvols, però en aquest cas podrem observar una gran varietat de gèneres nuvolosos, els quals seguiran sense deixar-nos pluja apreciable.


Veler navegant amb vent fluixet de llevant ahir dijous al migdia.


En relació a les temperatures màximes registrades ahir dijous 21 de gener al Baix Empordà, com he comentat anteriorment es pot veure que aquestes van ser gairebé calcades a les assolides el dia abans, però amb l'excepció de Torroella de Montgrí, on la màxima fou 0,5ºC més baixa que la del dimecres.
Els 14,9ºC de Calonge van ser la màxima més alta de la comarca, en canvi, la màxima més baixa van ser els 12,3ºC de Calonge-Mas Pallí.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser 1ºC més altes de mitjana, respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els -1,4ºC de Monells van ser la mínima més freda, en canvi, els 7,7ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 21 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 14,4ºC (2,3ºC)., Monells 14,0ºC (-1,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,7ºC (-0,4ºC)., La Tallada d'Empordà 13,5ºC (-0,7ºC)., Torroella de Montgrí 12,7ºC (1,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 21 de gener del 2016 a Palamós., temperatura màxima 12,7ºC, mínima 5,1ºC. Estat del cel dominat pel sol, però al matí aparició d'intervals de núvols baixos, amb entre 1/8 i 3/8 Cu i Sc (cal destacar que els núvols baixos foren més abundants cap a l'interior que no pas a la línia de costa)., a la tarda quedaren entre 1/8 i 2/8 Cu i Sc, però al vespre s'observà un augment molt important dels núvols baixos. Vent: fins les 11:00h va bufar vent del N i NO, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver calma., a partir d'aleshores va bufar vent de direcció E i NE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del E i SE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del ONO, a 2/5 km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 18 km/h NE. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a partir del migdia., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 14:00h i de 0,59 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1025hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 93 %, mínima 75%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat i lleuger marejol ahir dijous al migdia.