Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 9 de juny del 2013

Divendres amb núvols alts i dissabte molt variable

Cel rogent a trenc d'alba el passat divendres 7 de juny. Foto mostrada a l'Informatiu de TV2 Catalunya.


El passat divendres 7 de juny, el dia va començar amb cel rogent degut a la presència d'un extens tel de núvols alts formats per Cirrus i Cirrostratus, els quals, seguien indicant el canvi de temps que ens havia d'afectar de forma transitòria el dia següent, coincidint amb l'arribada d'una glopada d'aire fred en alçada.
A la imatge de l'encapçalament, a part d'aquests núvols prims, també es veu la mar molt encalmada de bon matí, encara que amb el pas de les hores s'anà alterant.
També cal destacar que la capa de Cirrostratus va permetre que es tornés a veure un halo solar, però sense tanta claredat com el dia anterior.


Cel enterenyinat per núvols alts el divendres de bon matí. Imatge publicada al portal 324.cat (foto nº2).


Pel que fa a les temperatures, aquestes van ser notablement elevades cap a l'interior de la comarca, gràcies al vent de garbí que hi arriba reescalfat i a l'ambient assolellat. Algunes màximes arribaren als 27/28ºC.

Màximes enregistrades el passat divendres 7 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 28,3ºC (10,9ºC)., la Tallada d'Empordà 27,4ºC (11,3ºC)., la Bisbal d'Empordà 27,3ºC (11,2ºC)., Torroella de Montgrí 26,7ºC (11,8ºC)., Castell d'Aro 23,9ºC(11,6ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 7 de juny del 2013 a Palamós., temperatura màxima 21,1ºC, mínima 15,1ºC. Estat del cel dominat pel sol, però enterenyinat per núvols alts (Ci i Cs). Vent amb predomini del component S, a 15/20km/h de mitjana al centre del dia. Ratxa màxima de vent 32km/h S. Estat de la mar amb marejol al matí i maror a la tarda. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 78%. (Dades de meteoclimatic.com)


Cel cobert per núvols baixos i boirines ahir dissabte de bon matí. Imatge publicada al portal 324.cat (foto nº8).


Els núvols baixos o boires de mar van ser els protagonistes ahir dissabte de bon matí, tal com veiem a la foto superior., aquestes boires o boirines, tapaven els cims dels turons de Castell.
Acompanyant aquests núvols baixos, s'anaven escapant algunes gotes esporàdiques, no obstant, després de l'obertura d'alguna clariana al matí, cap a les dues de la tarda ens caigué un ruixat tempestuós intens però de curta durada.

Com era d'esperar, la quantitat de pluja recollida ahir dissabte fou molt modesta, ja que a Palamós només vam recollir 4,2 litres. On si que va caure aigua amb una mica més de ganes va ser cap a l'interior de la comarca, amb registres que anaren dels 10 als 20mm.


Arribada del ruixat tempestuós que caigué ahir a les dues. Imatge captada per Rosa Herbera des de la Platja Gran.


El cel amenaçador que hi ha a la foto superior, correspont a l'arribada de la tempesta que acompanyava la línia d'inestabilitat, no obstant, malgrat la seva aparença amenaçadora, a Palamós va passar amb més pena que glòria.
Aquesta nuvolada molt fotogènica fou el final del canvi de temps efímer que tinguerem, ja que després ens quedà una tarda assolellada. Com veieu, el dia va ser molt variable.

En altre ordre de coses, a la imatge inferior podem veure molt clarament el tren de tempestes que creuà Girona cap a les dues de la tarda.
Concretament, la imatge fou presa pel satèl·lit Terra de la NASA, just quan ens creuava la línia d'inestabilitat. El color rosa que presenta és degut a una tècnica que acoloreix els núvols més freds, corresponents a les parts superiors de les tempestes.
Un altre aspecte destacable de la fotografia, és l'extens plomall de pols sahariana en suspensió que hi ha situada al nord-oest de Mallorca, la qual es veu impulsada pel vent del sud que hi ha en altura.


Imatge acolorida de satèl.lit quan ens passava el tren convectiu. Al nord-oest de Mallorca s'aprecia la pols sahariana.


Mapa de llamps d'ahir dissabte. Observeu com les tempestes més intenses quedaren restringides a l'extrem oest del Baix Empordà i a Palamós en prou feines s'escoltà algun tro.


Després dels núvols i les pluges matinals, va quedar un dia magnífic que fou aprofitat per molta gent que anà a la platja a parar el sol o bé a practicar el surf, gràcies a la mar de fons del sud que hi havia, amb ones que rondaren el metre i mig.
Per la seva banda, les temperatures màximes van ser fins a cinc graus més baixes cap a l'interior de la comarca, no obstant, a Palamós la màxima només va ser 2 graus inferior respecte al dia anterior. Les mínimes, per contra, van pujar un parell de graus.


Tarda de dissabte assolellada amb gent parant el sol i surfistes aprofitant la mar de fons a la Fosca.


Dades de precipitació recollida al Baix Empordà ahir al matí/migdia, segons el Servei Meteorològic de Catalunya:

Monells 21,3mm., la Bisbal d'Empordà 15,4mm., la Tallada d'Empordà 15,3mm., Castell d'Aro 14,8mm., Torroella de Montgrí 9,4mm.

Màximes enregistrades ahir dissabte 8 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 22,9ºC (13,3ºC)., Monells 22,6ºC (13,5ºC)., la Tallada d'Empordà 22,4ºC (13,3ºC)., Torroella de Montgrí 22,0ºC (13,0ºC)., Castell d'Aro 19,8ºC (13,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 8 de juny del 2013 a Palamós., temperatura màxima 19,2ºC, mínima 15,9ºC. Vent amb predomini del component SO i ESE, a 15/20km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 40km/h SO. Estat de la mar amb marejol de bon matí, però amb maror la resta del dia, mar de fons de xaloc. Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 77%. (Dades de meteoclimatic.com)


Recull fotogràfic d'ahir dissabte


Boires matinals sobre Castell.

Mar de fons i tarda assolellada a Sant Esteve de la Fosca.

Surfistes aprofitant la mar de fons.

Surfistes i onades.


Cumulus congestus cap a l'interior amb sol a la costa.