Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 5 de febrer del 2016

Dijous Gras, de la tramuntana al garbí

El matí de Dijous Gras amb cel serè i mar de fons. Foto mostrada al temps del Telenotícies Comarques de TV3.


Ahir dijous 4 de febrer, a Palamós vàrem tenir un Dijous Gras marcat pel temps assolellat però força fresc, a causa de la presència del vent, amb tramuntana al matí i garbí a la tarda, els quals deixaren un cel blau i nítid.
La tramuntana que havia entrat el dia anterior va seguir bufant amb insistència durant la matinada, i encara ens va deixar una ratxa màxima de 52 km/h. Al llarg del matí la tramuntana va anar desapareixent i, fins i tot, a partir de les 14:00h el vent del nord va ser substituït pel vent de garbí, altrament conegut com a "garbí de ràbia" el qual sol aparèixer en situacions de nord per fer la competència a la mateixa tramuntana que s'encarregà de deixar-nos uns paisatges completament eixuts
D'altre banda, a mar, tot i que en el nostre sector costaner la tramuntana no aixeca onatge a prop de la línia costanera, aquesta vegada es podia observar una marcada mar de fons de gregal, amb onatge d'entre 0,25 i 0,5 metres d'alçada.

En relació al temps futur, cal destacar en les darreres hores els models numèrics han anat reforçant el sistema frontal que ha d'arribar aquest diumenge, degut a un debilitament de l'anticicló. Això ens donarà més possibilitats que aquesta vegada es puguin escapar alguns ruixats un xic més destacables a la nostre comarca, en comptes de les quatre gotes que han anat caient en les darreres setmanes.
Així mateix, el front anirà precedit per una clara situació de vents de garbí. El vent del SSO podrà bufar de forma moderada a partir d'avui al migdia i arribarà als 20 nusos de mitjana aquesta tarda/vespre de divendres. El vent de garbí bufarà de forma persistent durant tota la nit i la matinada de dissabte, i continuarà bufant fins el diumenge al matí, fins a deixar pas a la tramuntana a partir del migdia, a uns 15 nusos de mitjana.


El matí assolellat i carnavalesc d'ahir dijous. Foto mostrada al final de l'Informatiu de TVE Catalunya.


D'altre banda, si analitzem amb més atenció les temperatures màximes registrades ahir dijous al Baix Empordà, veiem com aquestes van ser entre 1 i 2ºC més baixes respecte el dia anterior, tot i el temps assolellat que hi va haver.
Les màximes van oscil·lar entre els 17,2ºC de La Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 13,6ºC de Calonge-Mas Pallí o de Palamós-Club Nàutic CB, com a registres més baixos.

En relació a les temperatures mínimes, es pot observar com hi va haver alguna gelada feble, com per exemple a Monells, a més, degut a la manca d'humitat es deuria produir una gelada negre.
Els valors en la majoria de casos es van donar a darreres hores del dia i aquests patiren una devallada molt important respecte a les mínimes del dia abans., per exemple, a Monells la mínima fou 8,9ºC més baixa que la del dimecres, a La Tallada d'Empordà va baixar 8,6ºC i a Castell d'Aro va descendir 6,4ºC. A Palamós, com que es va mantenir el vent la mínima només fou 2ºC més baixa que la del dia abans.
Els -1,2ºC de Monells foren la mínima més freda i els 7,8ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 4 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 13,8ºC (-3,4ºC)., Monells 13,2ºC (-4,8ºC)., Castell d'Aro 13,1ºC (-2,8ºC)., La Tallada d'Empordà 12,8ºC (-1,8ºC)., Torroella de Montgrí 12,2ºC (0,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 4 de febrer del 2016 a Palamós., temperatura màxima 14,2ºC, mínima 7,8ºC. Estat del cel asserenat i amb molt bona visibilitat. Vent: fins les 06:00h va bufar vent del NNO, a 25 km/h de mitjana., a partir d'aleshores va bufar vent de direcció NNO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h va bufar vent del S i SSO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent de direcció O, ONO i NNO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 52 km/h NNO (de matinada). Estat de la mar amb marejol o un xic de maror, mar de fons del NE (ones d'entre 0,25/0,5 metres)., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatge sig. de 2,93 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 2,23 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,86 metres a les 02:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1035hPa, mínima 1031hPa. Humitat relativa màxima 61%, mínima 26%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Sortida de sol d'ahir dijous amb cel serè i aires de Carnaval.