Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 7 de desembre del 2016

Dilluns 5 de desembre: torna la maregassa, però aquest cop sense pluja

Mar de llevant i cel ennuvolat el passat diluns 5 de desembre a la tarda.

Sort que la matinada del passat diumenge va ser plujosa, ja que sinó l'enèssim temporal de mar d'aquesta tardor hagués tornat a passar desapercebut, en relació a les precipitacions.
Al contrari del que deien els mapes del temps (per sort passa poc sovint), les pluges previstes pel passat dilluns 5 de desembre van fer fallida, ja que només es va escapar alguna roina o plugim inapreciable a Palamós., de fet, en tot el Baix Empordà només es van recollir 0,9 mm a Monells.
Encara que el cel es va presentar cobert per una capa de núvols baixos que semblava que volgués descarregar en qualsevol moment, per desgràcia, en superfície bufava vent de gregal o provences i també tramuntana, en comptes de bufar vent de llevant. Això va provocar una estratificació de la nuvolositat, tot impedint el seu creixement i les possibilitats de veure ploure.

A diferència de les pluges absents, el temporal marítim que estava previst si que va fer acte de presència, amb un progressiu augment de l'alçada de les onades, les quals es van moure al voltant dels 2,5/3 metres d'alçada a la tarda, amb mar de llevant.

Finalment, només queda per destacar el fort augment que experimentaren les temperatures mínimes respecte el dia abans, a causa del cel ennuvolat i el vent fluixet que bufava. En algun cas, com a Torroella de Montgrí, la temperatura mínima va ser 7ºC més alta que la del diumenge.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 5 de desembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,8ºC, mínima 14,4ºC. Estat del cel bàsicament ennuvolat, amb entre 7/8 i 8/8 Cu, Sc i St, alguna roina o plugim esporàdic i inapreciable, però a Monells van caure 0,9 mm.
Vent: fins les 18:00h hi va haver vent del NE, NNE i N, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NE, NNE i N, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del N i NNO, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 32 km/h NNE.
Estat de la mar amb maror o forta maror al matí, ones de 1 a 2 metres, i de forta maror a maregassa a la tarda, ones de 2,5/3 metres., mar endins hi havia forta maror o maregassa (onatge sig. de 2,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,46 metres a les 12:00h, de 2,93 metres a les 15:00h i de 2,93 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,23 metres a les 17:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 88%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Algunes onades s'acostaven als tres metres d'alçada el passat dilluns a la tarda, a La Fosca.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 5 de desembre al Baix Empordà, es pot constatar com els valors van baixar a totes les poblacions de forma discreta, degut al cel ennuvolat.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 1,9ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà va descendir 0,9ºC i a Monells baixà 0,1ºC. L'excepció apareix a La Tallada d'Empordà, on la màxima va pujar 0,5ºC.
A Palamós la màxima descendí 0,4ºC respecte el diumenge.
En aquest sentit, els 16,7ºC de La Tallada d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,8ºC de Monells van ser la màxima més baixa.

Així mateix, si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van pujar a tot arreu sense excepcions i de manera important, a causa del cel ennuvolat.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima fou 6,8ºC més alta que la del diumenge, a Castell d'Aro pujà 5,5ºC i a La Tallada d'Empordà va ascendir 4,2ºC.
A Palamós la mínima va ser 4,5ºC més alta que la del dia precedent.
Els 9,3ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 14,4ºC de Palamós i de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínimes més elevades. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 5 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 16,7ºC (10,9ºC)., Castell d'Aro 16,2ºC (14,2ºC)., Torroella de Montgrí 15,9ºC (14,3ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,3ºC (9,3ºC)., Monells 14,8ºC (9,4ºC).

Mar de llevant i cel ennuvolat el passat diluns 5 de desembre a la tarda des de La Fosca.