Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 10 d’agost del 2017

Argentada comuna (Argynnis paphia) sobre flors de rosa mística (Zinnia elegans)


Aquest mes és una bona època per gaudir amb l'observació de les diferentes espècies de papallones diürnes (ropalòcers) i nocturnes (heteròcers) que podem trobar a les Gavarres.

El passat 2 d'agost, vaig poder fotografiar un bonic exemplar femella de la papallona anomenada argentada comuna (Argynis paphia), a Romanyà de la Selva.
Es tracta d'un ropalòcer de la família dels Nimfàlids (Nymphalidae). És molt gran, les seves ales anteriors arriben als 3,5 cm cada una.
Si a les ales superiors hi apareixen tres franges negres, ens trobem davant d'un mascle i en cas de no tenir-ne es tracta d'una femella. L'ala posterior, per la cara inferior, té una tonalitat verda amb alguna banda clara.
La trobarem en clarianes de bosc i al seu perímetre. També li agraden els prats assolellats. És una espècie univoltina (fa una sola generació l'any) i la podem veure en estadi adult de maig a setembre. Durant l'estiu és quan és més fàcil d'observar. Freqüenta flors que li puguin proporcionar molt de nèctar, com per exemple les flors de rosa mística.
Hiverna en forma de larva acabada de sortir de l'ou (o fins i tot abans de sortir de l'ou) i resta amagada a les clivelles de l'escorça d'alguns arbres. Quan reprèn l'activitat amb el bon temps s'alimenta sobre diverses espècies de violeta.


La rosa mística (Zinnia elegans) és una planta nadiua d'Amèrica del Nord i arribà a Europa a l'any 1770. El naturalista Linné va dedicar aquesta flor a Johan G. Zinn, catedràtic de la Universitat de Göttingen, que va donar nom a la planta. Pertany a la família de les Compostes.
Els colors de les seves flors són espectaculars i pot adoptar tots els colors excepte el blau. La forma d'algunes flors pot recordar a les dàlies.
Floreix abundantment des de finals de primavera fins ben avançada la tardor. Són molt decoratives i els hi agrada estar en una exposició de ple sol, encara que resisteix la mitja ombra. Li agrada la calor, tot i que cal regar-la generosament, sense mullar les fulles amb el reg.
Les roses místiques es reprodueixen per llavor sembrada directament al terra, al maig-juny.