Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 3 de juny del 2019

Dijous 30 de maig: la tramuntana deixa un matí radiant per gaudir del paisatge

Temps assolellat a Cala Estreta (Palamós), el passat dijous 30 de maig al matí.

La tramuntana va seguir bufant durant la matinada i el matí del passat dijous 30 de maig.
Tot i que semblava que el vent del nord que havia entrat el dia anterior anava a desaparèixer a darreres hores del dimecres, encara es va fer notar fins a les onze del matí del dijous, però de manera discreta, assolint una ratxa màxima de 40 km/h.
Aquesta circumstància va ser més que suficient per deixar-nos una excel·lent visibilitat del meravellós paisatge litoral que encara es conserva dins del PEIN Castell-Cap Roig, indret d'on corresponen les fotografies que podeu trobar en aquest post.
Concretament, podem veure el tram costaner comprès entre la cala Canyers (Palamós) i la cala del Crit (Mont-ras).
Així mateix, a part de proporcionar-nos aquesta bona visibilitat, la tramuntana matinal també va provocar que la temperatura mínima fos prou elevada en els indrets més ventats. Per exemple, destaquen els 16,3 ºC de mínima de Sobrestany, els 15,9 ºC de Bellcaire d'Empordà, els 15,1 ºC de Palafrugell o els 14,9 ºC de Palamós.

Així mateix, cal destacar que a Palamós (nucli antic) vàrem enregistrar la temperatura màxima al voltant de les onze del matí, amb 21,1 ºC. Curiosament, al cap de poca estona va entrar vent de garbí i el termòmetre es va desinflar fins als 18 ºC. 
La temperatura màxima va tenir un lleu comportament a l'alça a la resta del Baix Empordà. Destaquen els 26,0 ºC de Les Olives i de La Tallada d'Empordà, els 25,8 ºC de Sobrestany, els 25,7 ºC de Monells o els 24,8 ºC de La Bisbal d'Empordà.

Ambient assolellat a la cala del Crit (Mont-ras), el passat dijous 30 de maig al matí.

Sempreviva florida (Helichrysum stoechas) a la cala de Roca Bona, el passat dijous 30 de maig.

Més dades meteorològiques del passat dijous 30 de maig del 2019 a Palamós., temperatura màxima 21,1 ºC (22,9 ºC al passeig del Mar i 21,2 ºC a La Fosca), mínima 14,9 ºC (14,3 ºC al passeig del Mar i 14,2 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol., al matí s'observaren de 0/8 a 1/8 Ci i Ac, altocúmuls lenticulars cap al nord., al migdia van veure's de 0/8 a 1/8 Ci i Ac, a més de 1/8 a 3/8 Cu i Sc., a la tarda van aparèixer de 2/8 a 6/8 Ci, Cs i esteles d'avions, posta de sol amb cel rogenc, a més de 0/8 a 2/8 Cu i Sc. 
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent del N, NNO i NO, a 15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, NNO i NO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h bufà vent del S, SSO i SO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h s'observà vent del S i SSO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h hi va haver vent del S i SO, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 35 km/h NNO (39 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,66 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,29 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,2 metres a les 00:00h i a les 02:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1024 hPa, mínima 1022 hPa. Humitat relativa màxima 86 %, mínima 47 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Aparició de Cumulus humilis el passat dijous 30 de maig al migdia. Font: càmera web de Palamós 

Cel rogenc durant la posta de sol del passat dijous 30 de maig a causa dels núvols alts. 

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 30 de maig al Baix Empordà, podem observar que va tenir comportaments dispars segons l'indret que analitzem.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la temperatura màxima va pujar 2,1 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà només va ascendir 0,4 ºC, a Torroella de Montgrí no va variar i a Palamós hi va haver una màxima 0,1 ºC més baixa.
En aquest sentit, els 26,0 ºC registrats a Les Olives i a La Tallada d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 20,1 ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va pujar un xic a gairebé tot arreu, respecte el dimecres.
A Torroella de Montgrí pujà 1,2 ºC respecte el dia abans, a Monells va ascendir 0,6 ºC i a Castell d'Aro ascendí 0,5 ºC. No obstant això, a La Tallada d'Empordà hi va haver una excepció, amb una mínima 1,0 ºC més baixa.
A Palamós ascendí 1,1 ºC.
Els 7,9 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 16,3 ºC de Sobrestany es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 30 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 26,0 ºC (9,9 ºC)., Monells 25,7 ºC (7,9 ºC)., Torroella de Montgrí 24,9 ºC (14,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,8 ºC (9,8 ºC)., Castell d'Aro 22,2 ºC (10,4 ºC).

Més fotos del passat dijous 30 de maig

Aigües cristal·lines a Cala Estreta.

Cala Estreta al fons amb la seva barraca i la cala d'en Remendón.

Barraca de cala Estreta.

Les roques adopten una morfologia curiosa en alguns scetors.

Cala de Roca Bona.

Cala de Roca Bona.

Cala de Roca Bona i sempreviva florida.

Cala de Cap de Planes, l'última o primera cala (segons com es miri) del terme municipal de Palamós.

Cala de la Font Morisca i la cala del Crit (Mont-ras).

Cala del Crit i la cala de la Font Morisca.

Cala del Crit i la cala de la Font Morisca.

Cala del Crit i la cala de la Font Morisca.

Cala de la Font Morisca.

El Trau comunica la cala del Crit amb la cala de la Font Morisca.

Roques davant de la cala del Vedell.

Sempreviva florida.

Minves a la cala del Crit.

Cap de Planes, límit del terme municipal de Palamós.

Fita de terme municipal entre Palamós (PS) i Mont-ras (creu de Santa Anna).

Fita de terme municipal entre Palamós (PS) i Mont-ras (creu de Santa Anna).

Fita de terme municipal entre Palamós (PS) i Mont-ras (creu de Santa Anna). En primer terme veiem les illes del cap de Planes (Mont-ras) i al fons les illes Formigues (compartides entre Palamós i Palafrugell).

Cala de cap de Planes.


Els pins adopten formes curioses degut al vent, en aquest cas pel vent de garbí.

Cala Corbs (Palamós).

Cala Corbs (Palamós).

Tram verge del litoral. Al fons veiem Cap Gros.

Cala Corbs (Palamós).

Cala Corbs (Palamós).

Mirador d'en Viola.


Curiosa agulla anomenada el Lleó. 

Cala Canyers.

Cala Canyers i el Lleó.

Minves a Cala Canyers.

Cala Canyers.