Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 20 d’agost del 2019

Dissabte 17 d'agost: 35 ºC a l'interior de la comarca i la pedrera Morena (Mont-ras)

Temps assolellat i algun núvol baix a la dreta de la imatge, el passat dissabte 17 d'agost a la tarda. Pedrera Morena, Mont-ras (Baix Empordà).

El passat dissabte 17 d'agost vàrem patir una altra punta de calor al Baix Empordà. L'estiu tòrrid que estem suportant aquest any, va portar-nos una nova jornada especialment càlida a l'interior de la comarca.
El temps assolellat, la presència d'una bombolla d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica, amb isotermes de 20,4 ºC a 850 hPa (segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h) i el reforç notable que va experimentar el vent de garbí, va disparar la temperatura màxima fins a valors de 34 o 35 ºC en nombroses localitats.
En aquests sentit, destaquen especialment els 35,4 ºC de La Bisbal d'Empordà, els 35,1 ºC de Les Olives, els 34,4 ºC de Monells, els 34,2 ºC de La Tallada d'Empordà o els 33,9 ºC de Verges.
Aquesta pujada de la temperatura va tenir la seva màxima expressió a Monells. En aquest nucli de població van enregistrar una màxima 4,0 ºC més elevada (divendres 30,4 ºC i dissabte 34,4 ºC).
A la nostra vila, el vent de mar va evitar que el mercuri pogués pujar gaire més que el divendres (divendres 26,4 ºC i dissabte 27,2 ºC). Com veieu, l'ascens d'un dia per l'altre només va ser de vuit dècimes. No obstant això, la sensació de xafogor va ser molt important.

D'altra banda, la temperatura mínima no va variar pas massa en relació al dia abans i, a més, a segons quins llocs va pujar i a segons quins altres va pujar.
Finalment, l'aspecte meteorològic més destacat que deixà el dissabte a Palamós, va ser el vent de garbí mencionat anteriorment. A la badia palamosina vàrem tenir vent de component sud, a uns 20 km/h de mitjana, durant l'estona que va estar bufant més fort. La ratxa màxima de vent assolí 47 km/h.
Cal emfatitzar que el tràngol aixecat per la garbinada va fer una mica perillós el bany i complicà les maniobres de les embarcacions de petita eslora.

Temps assolellat i algun núvol baix al fons, el passat dissabte 17 d'agost a la tarda. Pedrera Morena, Mont-ras (Baix Empordà).

En un altre ordre de coses, les fotografies que podeu veure foren captades des de la pedrera Morena, ubicada a Mont-ras, prop del camí cap a Fitor.
Es tracta d'un indret situat als peus de les Gavarres, el qual ha estat molt alterat per una activitat extractiva que hi realitzà un esvoranc molt profund.
La pedrera va començar a ser explotada a l'any 1963 i d'ella se n'han extret milers de tones de roca granítica. D'aquí sortia una corrua de camions que anaven carregats de grans blocs de pedra, destinats a construir el moll del port esportiu Marina de Palamós. Fa anys va ser clausurada, ja que no s'ajustava a la legalitat vigent. El propietari la va deixar plena de deixalles i brutícia i es va acabar convertint en un abocador.
El gran forat que va deixar l'extracció de roques s'ha vist ocupat per un petit estany de 5.000 metres quadrats que s'omple a causa de la presència d'una deu subterrània, fins i tot en èpoques de sequera.
L'any 1999, l'ajuntament de Mont-ras va impulsar un projecte per condicionar l'entorn i convertir-lo en un atractiu turístic., va adquirir la propietat de la pedrera, la netejà de deixalles i també hi va adequar una àrea recreativa.
L'indret s'ha convertit en un punt per proporcionar aigua al municipi i, sobretot, com a hidrant en cas d'incendi forestal, sobretot per proveir els helicòpters bombarders.

Temps assolellat i algun núvol baix a la dreta de la imatge, el passat dissabte 17 d'agost a la tarda. Pedrera Morena, Mont-ras (Baix Empordà).

Més dades meteorològiques del passat dissabte 17 d'agost del 2019 a Palamós., temperatura màxima 27,2 ºC (28,1 ºC al passeig del Mar i 27,4 ºC a La Fosca), mínima 22,2 ºC (21,3 ºC al passeig del Mar i 20,9 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol., al matí i a la tarda es van veure de 1/8 a 3/8 Sc i St, a més de 0/8 a 2/8 Ci.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent del S, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del ENE, NE i E, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h hi va haver vent de direcció SE, SSE i S, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h vàrem tenir vent de direcció SSO, SSE i SO, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h s'observà vent del SSO, S, SSE i SO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h va bufar vent del SSO, S, SSE i SO, a 10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 47 km/h SSO.
Estat de la mar amb marejol al matí i maror a la tarda, molts blancalls., mar endins hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1015 hPa, mínima 1012 hPa. Humitat relativa màxima 93 %, mínima 74 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Posta de sol del passat dissabte 17 d'agost amb alguns núvols baixos. Font: http://palamos.cam




Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va esdevenir el passat dissabte 17 d'agost al Baix Empordà, es veu que els registres van pujar amb més o menys empenta a tot arreu, respecte el dia abans.
Per exemple, a Monells la màxima va ascendir 4,0 ºC respecte el divendres, a La Bisbal d'Empordà pujà 3,7 ºC i a La Tallada d'Empordà va pujar 3,2 ºC.
A Palamós ascendí 0,8 ºC.
En aquest sentit, els 35,4 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 27,2 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Així mateix, si comparem la temperatura mínima del dissabte amb la del divendres, podem comprobar que va enregistrar comportaments dispars, segons l'estació meteorològica que mirem.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 1,1 ºC respecte el dia abans i a Torroella de Montgrí baixà 0,5 ºC, en canvi, a Castell d'Aro hi hagué una mínima 0,4 ºC més alta i a Monells també va ascendir 0,4 ºC.
A Palamós ascendí 0,3 ºC.
Els 17,9 ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 23,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 17 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 35,4 ºC (18,3 ºC)., Monells 34,4 ºC (18,2 ºC)., La Tallada d'Empordà 34,2 ºC (17,9 ºC)., Torroella de Montgrí 30,4 ºC (18,4 ºC)., Castell d'Aro 29,9 ºC (19,9 ºC).

Temps assolellat, el passat dissabte 17 d'agost a la tarda. Pedrera Morena, Mont-ras (Baix Empordà).

Temps assolellat, el passat dissabte 17 d'agost a la tarda. Pedrera Morena, Mont-ras (Baix Empordà).