Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 19 d’abril del 2020

Divendres 10 d'abril: la temperatura màxima supera els 22 ºC a l'interior de la comarca

Cel serè observat el passat divendres 10 d'abril a la tarda. Font: càmera web de Palamós

La temperatura màxima va mantenir la tendència a l'alça durant el passat divendres 10 d'abril
El temps assolellat, amb predomini del cel serè, unit a la presència de la isoterma de 7,1 ºC a 850 hPa (dada del radiosondatge de Barcelona de les 13:00h), va permetre assolir o superar la barrera dels 22 ºC cap a l'interior del Baix Empordà, un fet força freqüent en aquesta època de l'any que reafirma les sensacions de primavera.
Així doncs, trobem 22,4 ºC a Monells, 22,0 ºC a La Bisbal d'Empordà i 21,7 ºC a Les Olives com a registres més elevats. De totes maneres també cal destacar els 21,3 ºC de La Tallada d'Empordà i de Torroella de Montgrí.
Com sempre, però, a la nostra vila el termòmetre ens va deixar uns valors de temperatura màxima més modestos, amb 18,2 ºC a Palamós (nucli antic) i 17,9 ºC a Palamós-Passeig del Mar.

D'altra banda, malgrat que a les hores centrals de la jornada l'ambient fou força càlid, sobretot lluny de la influència termoreguladora de l'aigua freda del mar, en hores nocturnes es va observar una certa caiguda de la temperatura mínima, respecte el dia anterior. Això va fer que l'amplitud tèrmica diària creixés un xic més.
Per exemple, s'observa que a Monells van tenir una mínima 1,0 ºC més baixa (dijous 3,7 ºC i divendres 2,7 ºC), tot això gràcies al cel ras de la matinada i a l'absència de vent. 

Temps assolellat i marejol, el passat divendres 10 d'abril a la tarda. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós)

Més dades meteorològiques del passat divendres 10 d'abril del 2020 a Palamós., temperatura màxima 18,2 ºC (17,9 ºC al passeig del Mar i 17,4 ºC a La Fosca), mínima 9,3 ºC (7,3 ºC al passeig del Mar i 8,0 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol., al matí s'observaren de 0/8 a 2/8 St i Sc., a la tarda van aparèixer de 0/8 a 3/8 St i Sc, boirina., rosada abundant de bon matí i al vespre.
Vent: fins les 09:30h hi va haver vent del ONO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent del SSE, S i SE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h bufà vent de direcció SE, SSE i S, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h vàrem tenir vent del SE, SSE, S i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h va bufar vent del S, SSE i SSO, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 21 km/h SE a Palamós-La Fosca.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins sense dades (la boia del cap de Begur estava espatllada).
Pressió atmosfèrica màxima 1023 hPa, mínima 1021 hPa. Humitat relativa màxima 93 %, mínima 77 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols baixos observats el passat divendres 10 d'abril a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Si fem l'habitual repàs més o menys exhaustiu a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat divendres 10 d'abril al Baix Empordà, podem constatar una petita pujada a tot arreu, respecte el dijous.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà van tenir una màxima 1,0 ºC més alta, a Monells també va ascendir 1,0 ºC i a Torroella de Montgrí pujà 0,9 ºC.
A Palamós ascendí 1,0 ºC.
En aquest sentit, podem veure que els 22,4 ºC enregistrats a Monells van ser la màxima més elevada del dia, en canvi, els 17,4 ºC de Palamós-La Fosca es quedaren com a màxima més curta.

Finalment, la temperatura mínima va baixar amb major o menor decisió a quasi totes les estacions meteorològiques de la comarca, en relació al dia abans.
Així doncs, s'observa que a La Tallada d'Empordà van percebre una mínima 1,2 ºC inferior, a Monells va descendir 1,0 ºC i a Castell d'Aro descendí 0,4 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció a la normal general, amb una mínima 0,1 ºC més alta.
Els 2,7 ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 9,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 10 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 22,4 ºC (2,7 ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,0 ºC (3,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 21,3 ºC (4,3 ºC)., Torroella de Montgrí 21,3 ºC (4,7 ºC)., Castell d'Aro 19,6 ºC (5,5 ºC).