Bassals formats per la pluja que ha caigut durant la nit-matinada del dissabte 3 al diumenge 4 de desembre.
Tal com es preveia, la fred d'hivern es va mantenir durant les darreres jornades de la tardor meteorològica i a l'inici de l'hivern meteorològic.
En aquest sentit, cal recordar que en meteorologia es considera que la tardor està formada pels mesos de setembre, octubre i novembre, i l'hivern està format pels mesos de desembre, gener i febrer.
L'estancament de les glopades d'aire fred polar continental que ens ha afectat, gràcies a la presència de l'anticicló ruso-escandinau, ha mantingut la temperatura en valors plenament hivernals. Si ens fixem en la temperatura màxima, destaquen els 10,8 ºC que vàrem el tenir el passat divendres 2 de desembre.
Altres registres de temperatura màxima especialment baixos per l'època de l'any foren els 12,6 ºC d'ahir dissabte 3 de desembre i els 12,8 ºC del passat dijous 1 de desembre (el dimecres 30 de novembre hi hagueren 13,4 ºC i avui diumenge 4 de desembre 13,6 ºC).
Pel que fa a la temperatura mínima, aquesta també va ser típica dels mesos hivernals, però la presència de vent i de nuvolositat, va impedir que el mercuri pogués baixar més i les gelades van brillar per la seva absència.
Com a mínimes més baixes d'aquests cinc dies apareixen els 5,4 ºC d'ahir dissabte 3 de desembre i els 5,7 ºC del passat dijous 1 de desembre (el dimecres 30 de novembre hi van haver 6,3 ºC, el divendres 2 de desembre 7,6 ºC i avui diumenge 4 de desembre 6,9 ºC).
En un altre ordre de coses, malauradament cal destacar que els models meteorològics van anar desinflant les possibilitats de veure ploure en abundància, a mesura que s'anaven actualitzant dia a dia.
Finalment, la pertorbació mediterrània no va quedar ben posicionada pels nostres interessos i les pluges més fortes van caure sobre el mar i cap a Itàlia, amb forts aiguats en algunes regions.
En total, les bandes de precipitació que fregaren la costa catalana de sud-oest a nord-est durant la nit-matinada de dissabte a diumenge, acumularen 4,1 mm a Palamós (zona portuària), 3,6 mm al barri de la Fosca i 3,2 mm al barri Vell de Palamós.
Si mirem poblacions properes, destaquen els 10,0 mm de Sant Feliu de Guíxols, els 5,2 mm de Palafrugell o els 5,0 mm de Calonge-Vall dels Molins.
A part d'algunes pluges poc destacables, la formació de la pertorbació també va permetre una devallada destacada de la pressió en superfície, amb un mínim de 1006 hPa ahir dissabte 3 de desembre.
La pressió més elevada es va enregistrar el dimecres 30 de novembre, el dijous 1 de desembre i el divendres 2 de desembre, amb 1017 hPa tots tres dies.
En relació al vent, aquest no ha sigut massa important. Les ratxes màximes més elevades han sigut els 35 km/h NNO del passat divendres 2 de desembre, els 32 km/h SO d'avui diumenge 4 de desembre i els 31 km/h NNO del passat dijous 1 de desembre. Malgrat tot, el vent va ser suficient per augmentar la sensació de fredor hivernal.
Finalment, tan sols falta afegir que l'estat de la mar s'ha vist poc alterat durant aquest cinc dies, almenys arran de costa. Mar endins, a 19 milles del cap de Begur, apareix una alçada significant de l'onatge de 2,46 m a les 13:00h del passat dissabte 3 de desembre i una alçada màxima de 4,03 m a la mateixa hora, de direcció NNE.