Cumulonimbus calvus creixent cap l'interior de Girona, vist des de Palamós, el passat dimecres 24 de maig pels volts del migdia.
Tal com passa habitualment en aquesta època de l'any, les tempestes van tornar a passar de llarg de Palamós durant el passat dimecres 24 de maig.
La configuració sinòptica, amb l'anticicló de les Azores centrat a l'oest de les illes Britàniques i posicionat de nord-est a sud-est, va generar una situació retrògrada.
Les masses d'aire fred o pertorbacions en altura de l'interior d'Europa viatjaren cap a casa nostra, un fet que coincidí amb la forta insolació d'aquesta època de l'any.
L'escalfament del sòl va provocar forts corrents ascendens d'aire calent cap a l'interior i prelitoral de Girona, la qual cosa coincidí amb la presència d'aire fred en altura (iso de -18,3 ºC a 500 hPa), amb la formació de línies de convergència de vent i amb el forçament orogràfic de les serralades, entre d'altres aspectes.
La forta inestabilitat va fer crèixer potents núvols d'evolució que descarregaren tempestes en nombroses localitats, però quedant lluny de la costa i amb força irregularitat.
A Palamós vàrem poder contemplar l'espectacle nuvolós mirant cap als horitzons nord, nord-oest i oest.
Segons Meteoclimatic, a Sant Hilari Sacalm van caure 53,5 mm amb molta pedra (vegeu anterior post), a Espinelves 49,2 mm, a Castellfollit de la Roca 27,6 mm, a Borrassà 20,8 mm i a Bescanó 20,4 mm, per posar alguns exemples.
Dades meteorològiques del passat dimecres 24 de maig a Palamós: Temperatura màxima 23,7 ºC, mínima 15,3 ºC. Humitat del 56 al 82 %. Pressió màxima 1013 hPa, mínima 1012 hPa. Vent de provences fluixet amb cops moderats, ratxa màxima 37 km/h NNE. Predomini del sol fins a primeres hores de la tarda, amb Cb cap a l'horitzó N, NNO i O, tarda de núvols abundants per restes d'encluses, de 4/8 a 7/8 Ci, Cs, As i Ac, a més de 0/8 a 3/8 Cu.
Més fotos dels núvols de tempesta del passat dimecres 24 de maig