Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 9 de juny del 2010

Al nord s'acosta l'estiu i al sud s'acosta l'hivern


Mapa de temperatura a 2 m. de l'hemisferi sud. Observeu com les temperatures comencen a ser molt baixes a Sud-Amèrica i Sud-Àfrica. A l'interior de l'Antàrtida hi podem trobar temperatures d'uns -50 cº.

Inexorablement, mentres a casa nostra l'estiu ja és a la cantonada, en països situats a l'Hemisferi Sud, l'hivern es va obrint pas. El 21 de juny serà el solstici d'estiu a l'Hemisferi nord i el solstici d'hivern a l'Hemisferi Sud , curiosament degut a l'òrbita elíptica de la Terra al voltant del Sol, l'hivern té 4 dies més de durada a l'Hemisferi Sud.

En aquest video s'explica de manera molt clara l'origen de les estacions, el qual va lligat amb l'inclinació de l'eix de rotació de la Terra:






Al mapa de temperatures a 2 m. a Sud-Amèrica, veureu com comencen a ser bastant fresques d'entre 10/15 cº a molts punts de Xile, l'Argentina, Uruguay, Perú i sud del Brasil. A la Patagònia i en altres zones d'interior i de muntanya ja tenen temperatures de 0 cº:




En el mapa següent, observeu com els que vagin al Mundial de fútbol de Sud-Àfrica trobaran temperatures d'uns 12/15 cº al centre del dia i de 10 cº en punts elevats de l'interior: