Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 17 de juny del 2010

Senyals dels animals que prediuen el temps



Abans de l'existència de les previsions meteorològiques modernes, a través dels models numèrics, dels radars,dels satèl.lits i d'altres mètodes d'observació, els pescadors, els pagesos o els ramaders, degut a la seva activitat plenament condicionada per la meteorologia, van saber interpretar el comportament dels animals o l'aparició de diferents tipus de núvols, per tal d'esbrinar el temps que esdevindria durant les properes hores.
Avui farem un repàs d'alguns comportaments dels animals i la seva significació segons la creença popular.

Quant la merla dóna cops a un cargol contra una pedra durant la matinada, vol dir que farà un dia assolellat. Si un tord treu un cuc del terra també farà sol.

Quant els cargols,els llimacs i els cucs s'amaguen durant les matinades amb boira, vol dir que farà sol, en canvi si no s'amaguen vol dir que aviat plourà.

Quant les mosques són molt empipadores vol dir que plourà.

Per saber si han de venir pluges, un altre dels sistemes més utilitzats era observar les teranyines i les aranyes. En cas de veure l'aranya al mig de la teranyina, vol dir que plourà., en canvi quant està amagada vol dir que farà sol.
Si a més a més, veiem les aranyes pujar per les parets, vol dir que aviat plourà.

Els ocells,tal i com ja he mencionat en els dos exemples anteriors, segons la creença popular, són uns grans pronosticadors del temps., en el cas dels picots, si els sentim cantar aviat arribaràn les pluges.
En el cas dels tords o de les merles, ens hem de fixar si canten a sobre les branques altes dels arbres o amagats entre els esbarzers., si canten a sobre les branques altes farà sol i si canten entre els esbarzers plourà.
Les orenetes són el cas més conegut de la prediccó del temp a través de l'observació del socells, ja que si aquestes volen baix vol dir que plourà., aquest fet és degut a que els insectes dels quals s'alimenten les orenetes quant hi ha anticicló volen alt, en canvi quant hi han baixes pressions aquests volen baix i les orenetes els segueixen buscant l'aliment.
Alguns ocells com els pardals, si veiem que s'embruten de pols vol dir que plourà.
Els mussols com el xot, també eren molt importants de cares a saber el temps futur, ja que si cantaven durant les primeres hores de la tarda volia dir que s'acostava un temporal.

En el cas de les aus de corral, els galls són un gran indicador del temps futur. Quant veiem que els galls estan nerviosos vol dir que plourà., també quant canten a primeres hores de la tarda o si al capvespre pugen a les branques dels arbres, això voldrà dir que poden haver-hi tempestes.
De la mateixa manera si veien volar molt alt els ànecs salvatges, volia dir que s'acostava molta pluja i fred.

Pel que fà al bestiar calia fixar-se amb les cabres, les ovelles, els cavalls, els burros i les vaques. En el cas de les vaques, si aquestes estaven callades volia dir que venia mal temps, de la mateixa manera, si les veien nervioses o amb la cua o les orelles aixecades volia dir que faria molt de vent.
El burros per la seva part, si els sentim bramar voldrà dir que pot ploure.

Pel que fà al comportament dels gossos i gats, si els gossos menjaven herba era símptoma de pluja.
Els gats per la seva banda, si s'acostaven al foc volia dir que aviat plouria i si es posaven a pendre el sol volia dir que el temps es mantindria estable.