Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 4 d’abril del 2012

Fortes pluges a les illes del Pacífic Sud





El passat 2 d'abril, es produï un episodi d'intenses pluges a les illes Fiji (Pacífic Sud) que costaren la vida a tres persones i envià a milers de damnificats a centres d'evacuació. Les fortes pluges també van inundar carreteres, tallaren el subministrament d'aigua potable, provocaren la caiguda de les línies elèctriques i dificultaren les comunicacions.

La imatge que obre aquest article, ens mostra la precipitació acumulada entre Papua Nova Guinea i les illes Fiji, del 26 de març al 2 d'abril. Les pluges més fortes, d'uns 600 mm o més, apareixen en color blou fosc, mentre que les més pluges menys intenses, d'uns 75 mm, apareixen en color verd pàl·lid. Les quantitats més petites tenen un color groc pàl·lid.

Les àrees amb pluges més intenses tingueren lloc dins d'una àmplia regió situada entre l'Oceà Pacífic i el Mar del Corall a finals de març i principis d'abril. Encara que gran part de la precipitació va caure a sobre l'oceà obert, algunes de les pluges més fortes van caure sobre les illes Fiji, sobretot a la gran illa de Viti Levu.

Les pluges van deixar moltes cases cobertes d'aigua i donaren lloc a esllavissades del terreny, incloent una zona propera a una estació i una altra a prop d'un hospital. El govern de les illes Fiji va demanar que les aerolínies deixessin de volar amb viatgers del país fins a nou avís, per poder evacuar els turistes atrapats.

Després d'aquestes inundacions, altre vegada les Fiji es preparen per un nou perill, ja que el cicló tropical Daphne amenaça amb provocar-ne de noves. Segons el Servei Meteorològic de Fiji, Daphne es troba a 500 quilòmetres a l'oest-sud-oest de Nadi (ciutat de la costa oest de Viti Levu).



Imatge de satèl·lit del cicló tropical Daphne amb categoria 1 situat entre Vanuatu i les illes Fiji. Font: NASA



Situació actual i recorregut previst del cicló tropical Daphne. Font: www.met.gov.fj