Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 2 d’abril del 2012

"Quan al cel hi ha cabretes, a la terra hi ha pastetes"


Imatges dels altocúmulus floccus coneguts popularment com a "cabretes" vistos avui al migdia .


Avui dilluns, ja han començat a aparèixer els primers núvols que acompanyen el canvi de temps que ens haurà de portar alguns ruixats al llarg d'aquesta setmana. Com podeu veure a la imatge superior, el cel s'ha omplert amb les típiques cabretes o cel aborregat, conegudes com a altocúmulus floccus, els quals també apareixen juntament amb altocúmulus castellanus. Com diu la dita "Quan al cel hi ha cabretes, a la terra hi ha pastetes", aquests núvols mitgencs indiquen l'arribada de pluges que ompliran de fang els terrenys. Aquestes pluges, tal com es preveia, s'han deixat veure cap al Pirineu al llarg d'aquesta tarda.

Les dades de precipitació que han deixat els ruixats d'avui són els següents: Setcases 22,8 mm., Queralbs 11,6 mm., Planoles 7,0 mm., Tregurà-Vilallonga de Ter 5,6 mm., Ribes de Freser 3,6 mm i Guils de Cerdanya 0,3 mm.

Pel que fa a les temperatures màximes assolides al Baix Empordà, aquestes s'han bellugat entre els 21,3º C de La Bisbal d'Empordà i els 16,1º C de Palamós-La Fosca. A la resta de la demarcació les dades més destacades són els 22,8º C de Salt, els 22,2º C de Mieres o els 21,3º C de Girona-Devesa.

Altres dades de la jornada d'avui dilluns a Palamós., temperatura màxima 16,2º C, mínima 10,0º C. Estat del cel amb domini del sol i intervals de núvols en varis nivells. Vent de component sud i est a 10 km/h, ratxa màxima 21 km/h. Estat de la mar amb marejol mar endins i mar arrissada arran de costa, amb mar de fons de l'est. Pressió atmosfèrica màxima 1010 hpa, mínima 1007 hpa. Humitat relativa màxima 94 %, mínima 70 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.





Previsió per aquest dimarts

A Palamós cal esperar un dia amb núvols en tots nivells que es presentaran intercalats amb clarianes. Aquesta nuvolositat serà més important a primeres i últimes hores del dia. No és descartable que s'escapi alguna roina de cares al vespre. A la resta de la demarcació també hi haurà un dia amb núvols i clarianes. Cal destacar que les nuvolades de tarda poden fer-se més importants i descarregar ruixats i algun focus tempestuós a la zona pirinenca, traslladant-se de forma més desgastada a d'altres punts de l'interior.

La temperatura màxima pot remuntar fins els 18/20º C a l'interior, fins els 16/19º C a la costa i fins a 10/16º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 8/10º C a la costa, fins a 4/7º C a l'interior i fins a 1/4º C al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà fluix amb component sud i est o restarà en calma, durant la nit/matinada de dilluns a dimarts. Al matí hi haurà una situació similar. A la tarda hi haurà vent de garbí o xaloc a 4/8 nusos. A la nit hi haurà vent fluix de component sud-est o calma.

L'estat de la mar es mantindrà amb mar arrissada arran de costa i amb marejol mar endins, durant la nit/matinada de dilluns a dimarts. Durant la resta de la jornada la situació pot ser molt similar, amb mar de fons de l'est.