Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 12 de setembre del 2012

Algun ruixat i torna la tramuntanada


Mapa de superfície amb fronts previst per avui al migdia.


Les properes hores vindran acompanyades per un canvi brusc de situació meteororològica.
Com podem veure al mapa superior, l'entrada de l'anticicló de les Azores en forma de falca (curiosament a les Azores hi ha una pertorbació) juntament amb el pas d'un sistema frontal, obrirà les portes a l'aparició de ruixats i tempestes a bona part de la demarcació gironina, gràcies a l'aire fred que ens entrarà en alçada, la presència d'humitat que rondarà el 95% en capes mitges i baixes de la troposfera i la formació d'una línia de convergència al centre-oest de Girona.

Cal destacar que les precipitacions ja poden començar a caure a partir de migdia i fins la nit, afectant les més intenses a la comarca de la Selva, tot i que tampoc es descarten altres ruixats intensos a qualsevol indret, amb menys possibilitats al nord de l'Alt Empordà degut a l'efecte del vent del nord.
En aquest sentit, hi ha un avís del SMC per intensitat de pluja superior a 20mm en 30 minuts a bona part de la demarcació fins a la nit, però concentrant-se cap al sud amb el pas de les hores.



Mapa de precipitacions en tres hores previst per avui a les 18:00h.


Malauradament, durant la nit/matinada de dimecres a dijous, altre vegada bufarà fort vent de tramuntana a l'Empordà i sectors pròxims, el qual, assecarà la poca humitat que hi hagi i ressecarà els terrenys eixuts. L'únic factor positiu és que almenys ens treurà de sobre la xafogor dels darrers dies i refrescarà una mica l'ambient fins el cap de setmana, però possiblement ens torni a fer baixar la temperatura de l'aigua del mar.



Mapa de vent en superfície al Mediterrani Occidental, durant la matinada de dijous. Aquest vent del nord que ja ens és familiar, podrà tenir ratxes que superin altre vegada els 120km/h al cap de Creus.


Al nostre sector costaner, s'espera que durant avui dimecres bufi vent fluix de direcció variable fins a la tarda. Entre el vespre i la nit, la tramuntana pot bufar a 8/12 nusos., al nord del cap de Begur pot bufar a 20/24 nusos. Durant la matinada de dijous tindrem tramuntana a 22/26 nusos, amb ratxes superiors., al nord del cap de Begur i mar endins pot superar els 30 nusos de mitjana, amb ratxes superiors que s'acostan als 40/50 nusos, sobretot al cap de Creus.

El mar es presentarà força tranquil amb mar arrissada o marejol fins a mitja tarda. Amb el pas de les hores, a partir del vespre/nit i matinada de dijous, quedarà marejol o maror arran de costa i forta maror o maregassa mar endins i al nord del cap de Begur.