Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 1 de setembre del 2012

La Lluna blava des de Palamós


La Lluna blava (2a lluna plena del mes d'agost) i el far il·luminant el cel de Palamós ahir a la nit.


Ahir divendres hi va haver lluna plena, fenomen astronòmic denominat pleniluni, moment en el qual el nostre satèl·lit natural mostra tota la seva plenitud. Però a part d'aquest fenomen habitual, ahir es produï un fet menys freqüent anomenat "Lluna blava".

El terme "Lluna blava" serveix per designar la coincidència de dues llunes plenes en un mateix mes. L'anterior lluna plena tingué lloc el passat 2 d'agost i ahir es va tornar a repetir.

Això succeeix perqué durant un any no de traspàs, es produeixen generalment 12 llunes plenes amb un interval mitjà de 29,5 dies entre cada lluna plena, aproximadament una per mes., però un any del calendari Gregorià té uns 11 dies més que un cicle llunar de 12 llunacions. Aquests dies addicionals s'acumulen i cada dos o tres anys es produeix una lluna plena addicional. La pròxima "Lluna blava" està prevista pel 31 de juliol del 2015.

A més, entre tres i set vegades cada segle, aquesta situació es pot repetir dues vegades l'any. És el que va passar el 1999, quan els mesos de gener i març van tenir cada un dues llunes plenes.

L'origen del blau

Si volem saber per què s'anomena "blava", de l'anglès "Blue Moon", a la segona lluna plena d'un mes, ens hem de remuntar a un article de la prestigiosa revista científica "Sky and Telescope" de l'any 1946.

Erròniament va batejar així el fenomen, confonent-la amb el nom que els calendaris d'agricultors donaven a la tercera lluna d'una estació quan aquesta tenia quatre plenilunis. L'error es va reproduir i es va estendre fins arribar als nostres dies.

I per què blava i no un altre color o nom? Algunes veus asseguren que en realitat la tercera lluna de l'estació no s'anomenava "blava", sinó "traïdora" i que es tractaria d'una mala transmissió lingüística. La traïdoria a la lluna li vindria pel fet que una doble lluna abans de Setmana Santa podia distreure els creients i obligar-los a dejunar més del compte en el període de Quaresma. Font: http://www.324.cat/noticia/1869593/societat/Avui-la-lluna-sera-blava


Imatges de la Lluna blava d'ahir a la nit a Palamós