Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 4 de setembre del 2012

Els Jardins de Cap Roig


El Castell de Cap Roig situat dins els jardins del mateix nom.


Aquest estiu, després de molt anys sense anar-hi, vaig retrobar-me amb els Jardins de Cap Roig, situats a Calella de Palafrugell, i vaig tenir una grata sorpresa al comprobar com s'hi havien realitzat moltes millores.

Aquests magnífics jardins, són un sommi que van fer realitat el coronel tsarista Nicolau Woevodsky i la seva esposa Dorothy Webster. Aquest matrimoni, va bolcar tots els seus esforços a construir un espectacular jardí botànic penjat dels alts penya-segats que cauen sobre el Mediterrani, convertint un lloc que ja era bonic per si mateix, en un indret idíl·lic dominat per un castell de fantasia, des del qual es contempla un dels paisatges més bells de la Costa Brava.

La història dels jardins començà a l'any 1927, quan el matrimoni Woevodsky va arribar a una Costa Brava, batejada com a tal pel poeta i periodista Ferran Agulló a l'any 1908.
Aquest indret singular, està emmarcat en un tram de costa situat entre la zona de cala s'Alguer (Palamós) i Calella de Palafrugell, indret ple de muntanyes rocoses cobertes de pins que arriben fins al mar, cales i un mar blau marí que acompanya un paisatge gairebé imperturbable des de fa segles, actualment protegit sota la figura d'Espai d'Interès Natural Castell-Cap Roig.





El matrimoni format per Nicolau Woevodsky, coronel tsarista, i la seva dona, una aristòcrata anglesa anomenada Dorothy Webster, buscava algun lloc paradisíac a la Mediterrània on poder instal·lar-se i oblidar la vida cortesana que portaven a Londres. La dama, a més, acabava de ser protagonista d'un escàndol que havia fet parlar l'alta societat. El cas és que el seu primer marit l'havia deixat per casar-se amb Almina, la millor amiga de Dorothy i vídua de Lord Carnavon, el descobridor de la tomba de Tutankamon que havia mort sobtadament durant una expedició arqueològica al Caire, suposadament degut a la maledicció de la mòmia.






Els Woevodsky es van enamorar d'un terreny situat al costat del mar, molt a prop de Calella de Palafrugell, enfilat als penya-segats, anomenat Cap Roig. Aquí hi van edificar un castell que seria el seu habitatge i en el qual passarien la resta de la seva vida, actuant com a promotors de la zona, comprant terrenys per encàrrec, edificat-los i realitzant l'interiorisme d'alguns altres.
Els plànols de la seva mansió els va fer el mateix Nicolau, arquitecte aficionat, ajudat sempre per la seva dona, una gran interiorista que havia tingut una prestigiosa botiga de mobles i objectes de decoració a Londres. El castell compta amb un embarcador propi i una caseta per guardar les barques, a la deliciosa cala Massoni, on Dorothy acostumava a nedar i prendre el sol. Des de llavors, aquesta recòndita i minúscula cala és coneguda com El bany de la Russa.





Però el veritable protagonista del lloc és el meravellós jardí botànic que envolta el castell i que apareix penjat sobre els penya-segats., avui dia és un dels jardins botànics més importants de la Mediterrània. Dorothy va ser l'artífex d'aquest jardí, que avui es pot visitar, treballant-lo amb les seves pròpies mans dia rere dia al costat dels jardiners de la zona. Es va ocupar de condicionar els talussos i d'anivellar el terreny per poder plantar diferentes espècies. A l'any 1935 ja hi havien més de cinc-centes plantes diferents, entre les quals hi ha flora mediterrània, tropical i subtropical.
Actualment hi han set hectàrees de jardí botànic, enmig d'una finca que fa disset hectàrees en total, amb un miler d'espècies vegetals, destacant la secció dedicada als cactus i les plantes crasses.


Els Woevodsky, que solien rebre amistats internacionals al seu castell, no van fer massa relacions entre la societat catalana. Se sap que van fer amistat amb el periodista Carles Sentís i l'editor Gustavo Gili, però el seu pèssim castellà i la seva desconeixença del català, van dificultar la capacitat per portar una vida social més o menys estable amb la burgesia de la zona. En canvi, sí que van mantenir una profunda amistat amb el modista Cristóbal Balenciaga, que sovint passava uns dies convidat a Cap Roig. Nicolau Woevodsky va morir el 1974 i la seva dona ho va fer sis anys després. Tots dos estan enterrats en el que es coneix com la punta de Cap Roig, un paratge rocós i ombrejat pels pins que s'inclina cap al Mediterrani. Al costat de les seves tombes descansen també, sota dues petites làpides, Nero i Bonzo, el gran danès i el gat del matrimoni.





L'any 1969 els Woevodsky i Caixa de Girona van signar un acord que preveia la cessió de tot el conjunt a l'entitat, a canvi que aquesta garantís la conservació del patrimoni paisatgístic i arquitectònic. El seu llegat segueix viu avui dia, gràcies al relleu assumit per l'Obra Social "la Caixa". Tant el parc d'escultures, amb obres de grans mestres contemporanis com Oteiza, Plensa, Riera i Aragó, Corberó i Berrocal entre altres, com el Festival de Cap Roig, que reuneix grans noms de l'escena internacional, converteixen aquest marc idíl·lic en un referent paisatgístic i turístic de la Costa Brava. Pel seu escenari a l'aire lliure han passat des de Joaquín Cortés fins a Georges Moustaki, Josep Carreras, Antonio Canales, Sara Baras, Caetano Veloso, Cesaria Evora, Bob Dylan i molts més.





Informació extreta de:

http://obrasocial.lacaixa.es/ambitos/losjardinesdecaproig/losjardinesdecaproig_ca.html i http://www.elcultural.es/noticias/LETRAS/721/Cap_Roig_historia_de_un_castillo