Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 28 de setembre del 2012

Festa de l'escuma a Aberdeen

La població d'Aberdeen (Escòcia) coberta d'escuma.


Aberdeen, un poble de pescadors situat al nord-est d'Escòcia, ha tingut una veritable festa de l'escuma d'origen natural i completament innòcua per la salut de les persones.
El passat 25 de setembre, la població costanera es va llevar sota una gruixuda capa d'escuma blanca, talment com si hagués nevat.

Aquest curiós fenomen, tot i que ja s'ha donat en anteriors ocasions, aquesta vegada ha esdevingut amb una força inusitada, degut a una florida o "bloom" de fitoplàncton. Aquest microorganismes marins que realitzen la fotosíntesis, es van veure agitats pel gran onatge generat per la borrasca que està afectant les Illes Britàniques, creant una mena d'efecte batedora.
Encara que no té punt de comparació, a les nostres costes també podem veure aquest fenomen, però en la seva mínima expressió, sobretot durant una llevantada, on podrem observar algunes acumulacions d'escuma a la vora del mar.



Blooom de fitoplàntonc al Golf de Bizkaia (04/01/2011). Font: NASA


En altres parts d'Escòcia, les fortes pluges i els forts vents van causar talls d'electricitat i problemes de circulació.  Al voltant de 2000 llars es van quedar sense electricitat després de les ràfegues de fins a 112km//h que van afectar el país durant la nit del passat dimarts.

Vídeos del fenomen: