Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 16 de febrer del 2013

Dades i imatges del meteorit caigut a Rússia

Imatge de la caiguda del meteorit. (Font: Reuters)


Segons el portal de notícies 324.cat, més d'un miler de persones, entre les quals hi ha 200 nens, van resultar ferides a Rússia degut al meteorit que va caure ahir divendres de bon matí a la regió dels Urals. La majoria tenen ferides lleus a causa dels vidres trencats per l'ona expansiva causada per l'explosió del cos celeste a uns 10.000m d'alçada. Les xifres oficials sobre les persones hospitalitzades oscil·len entre les 34 i les 112, entre les quals n'hi ha diverses que es troben en estat "greu".

En entrar a l'atmosfera, el meteorit ha explotat i s'ha desintegrat a les capes baixes, a uns 10.000 metres d'altitud. L'esclat ha il·luminat el cel i ha deixat un estel de fum visible en una àmplia zona dels Urals i de Sibèria. Com a mesura de precaució, les autoritats han tallat el subministrament de gas (en ple hivern rus) a centenars de llars de la regió, on a gairebé 3.000 edificis hi ha hagut desperfectes i s'han mobilitzat uns 20.000 treballadors dels serveis d'emergències.

La desintegració del cos celeste ha provocat una pluja de fragments incandescents i una gran ona expansiva que ha trencat vidres de cases i ha fet engegar les alarmes dels automòbils. Fins i tot ha fet destrosses a alguns edificis, com una fàbrica de zinc a Čel'abinsk, on el sostre s'ha desplomat.

El meteorit ha caigut a uns 80 quilòmetres de la ciutat de Satka, la capital del districte del mateix nom, segons ha explicat un portaveu del Ministeri de l'Interior a l'agència oficial russa RIA-Novosti.

Els fragments de meteorit que han fet impacte a diversos punts de la zona han fet saltar els vidres de les finestres. "Se sap que hi ha ferits a causa del trencament dels vidres", ha explicat el portaveu. Fins ara, no se sap que ningú hagi rebut directament l'impacte de cap d'aquests rocs.

Els ferits són habitants de la mateixa ciutat de Satka i també persones que eren en alguns edificis i en una escola de Čel'abinsk, capital de la regió homònima.

Alguns mitjans locals han informat sobre una pluja de meteorits, però la portaveu del Ministeri de Rússia per a Situacions d'Emergència, Elena Smirni, ha precisat a l'agència Interfax que "no ha estat una pluja de meteorits, sinó un meteorit que s'ha desintegrat a les capes baixes de l'atmosfera". Segons ha afegit, l'ona expansiva provocada per la caiguda del cos celeste ha fet saltar vidres "en alguns habitatges de la regió".

La portaveu ministerial també ha informat que la caiguda del meteorit no ha influït en els nivells de radiació, que es mantenen dins dels paràmetres habituals per a la regió. Segons RIA-Novosti, les autoritats de Čel'abinsk han ordenat doblar la presència policial als carrers de les ciutats de la regió


Rastre deixat per la desintegració del meteorit.


Segons la web de la NASA: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2013-061, la nova informació proporcionada per una xarxa mundial de sensors ha permès als científics perfeccionar les seves estimacions de la grandària de l'objecte que va entrar a l'atmosfera i es va desintegrar en el cel de Chelyabinsk, Rússia, a les 07:20:26 UTC del 15 de febrer.

La mida estimada de l'objecte, abans d'entrar a l'atmosfera terrestre, s'ha calculat en uns 17 metres de llarg i la seva massa estimada s'ha situat en 10.000 tones.
A més, l'estimació de l'energia alliberada durant l'esdeveniment es calcula que arribà a les 500 quilotones d'energia alliberada.
Aquestes estimacions es van generar utilitzant dades que havien estat recol·lectades per cinc estacions d'infrasò ubicades a tot el món (el primer enregistrament de l'esdeveniment fou a Alaska, a més de 6.500 quilòmetres de Chelyabinsk). Les dades de l'infrasò indiquen que l'esdeveniment, entre l'entrada a l'atmosfera i la seva desintegració en l'aire, va durar uns 32,5 segons. Els càlculs amb les dades de l'infrasò es van dur a terme per Peter Brown de la Universitat de Western Ontario, Canadà.

"Esperem que un esdeveniment d'aquesta magnitud es produeixi un cop cada 100 anys de mitjana", va dir Paul Chodas de l'Oficina del Programa d'Objectes al Laboratori de Propulsió a Raig a Pasadena, Califòrnia "Quan hi ha una bola de foc d'aquesta mida s'espera la caiguda d'un gran nombre de meteorits a la superfície terrestre"

La trajectòria del meteor caigut Rússia va ser significativament diferent de la trajectòria de l'asteroide 2012 DA14, que hores més tard va passar prop de la Terra, de manera que és un objecte completament diferent. El meteor de Rússia és el major registrat des de l'any 1908, quan un meteorit va colpejar Tunguska, Sibèria.


Forat en el gel causat per un dels fragments del meteorit.


Segons notícies recents, uns militars russos han trobat un cràter en el gel d'uns sis metres de diàmetre en el lloc on se suposa que va caure el meteorit, prop del llac Chebarkul, a la regió russa dels Urals. Així ho informa l'agència RIA Novosti citant el representant del Districte Militar Central, Jaroslav Roshchupkin. Segons ha indicat, la radiació de fons en el lloc de l'incident no supera els valors normals.

Alguns dels trossos del meteorit ja han sigut localizats, concretament han estat tres fragments, dos a Chebarkulsk i un altre a Zlatoust.


Localització d'alguns dels fragments del meteorit recuperats.


Video amb el recull dels millors vídeos del meteorit. Es recomana posar el volum ben alt...