Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 7 de febrer del 2013

Una altre dia amb forta tramuntana

Mapa de pressió en superfície d'avui dijous al migdia. Veiem les isòbares molt apretades a sobre nostre. Font: meteo.cat


Una jornada més, entre l'anticicló de les Azores que es troba allargassat de nord a sud i la presència de pertorbacions cap a Itàlia, ens ha tornat a entrar una forta tramuntanada que segueix arrossegant aire fred polar fins a nosaltres.
Aquesta ventada intensa s'intueix en el mapa superior, corresponent al migdia d'avui, on veiem clarament com les isòbares es troben molt apretades a sobre nostre.
Cal destacar que la tramuntanada ha arribat fins als 87km/h a Palamós i ha fet molt la guitza a la rúa infantil del matí.

Ratxes màximes de tramuntana d'avui dijous a l'Empordà:

Portbou 135km/h., Castelló d'Empúries 114km/h., Sant Miquel de Fluvià 93km/h., Figueres 90km/h., Calonge-Mas Pallí 90km/h., Palamós 87km/h., Bellcaire d'Empordà 83km/h., Roses 83km/h., Palamós-La Fosca 82km/h., Calonge 79km/h., Verges 79km/h.

Pel que fa a les temperatures, durant tot el dia s'ha notat una marcada sensació de fred degut al vent i a unes màximes més baixes que dies enrera, amb valors de cru hivern.
La màxima més elevada han sigut els 10,3ºC de Calonge i la màxima més baixa només ha pujat fins als 6,7ºC a La Bisbal d'Empordà. Les mínimes han sigut una mica més altes que ahir degut al vent que hem tingut de matinada., la mínima més baixa han sigut els 3,6ºC de La Bisbal d'Empordà i la mínima més elevada han sigut els 5,6ºC que s'han donat a Palamós-La Fosca i a Calonge.


Altres dades meteorològiques d'avui dijous 7 de febrer del 2013 a Palamós., temperatura màxima 8,8ºC, mínima 5,5ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb alguns cúmulus decoratius de bon matí i algun altocúmulus lenticularis mirant a l'horitzó nord-oest. Vent de tramuntana a 25/30km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 87km/h. Estat de la mar amb marejol o maror arran de costa i forta maror mar endins (onatge sig. de 1,1m a les 12:20h a Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 67%, mínima 33%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat


Mapa de temperatures a 850hPa previst per aquest divendres. Veiem com tenim isotermes de -4ºC a sobre nostre.


Aquest divendres, a Palamós, la presència d'un embossament d'aire fred amb isotermes de -4ºC a 850hPa i el pas d'una petita pertorbació per l'oest de Catalunya, ens garantirà un altre dia marcat per la fred, però amb més núvols que avui dijous. Així mateix, podrien caure algunes febles precipitacions a la comarca de la Selva i al Pirineu, amb una cota de neu de només 500m.

La temperatura mínima serà similar o una mica més baixa que el dia anterior. La màxima serà una mica més baixa, amb valors d'entre 7/10ºC.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord, a 12/16 nusos de mitjana, amb ratxes superiors, durant la nit/matinada de dijous a divendres. Mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 20/25 nusos, amb ratxes d'uns 90km/h. Al matí tindrem tramuntana a 4/8 nusos. A la tarda es tornarà a reforçar la tramuntana bufant a 20/24 nusos de mitjana, amb ratxes superiors. Durant la nit es mantindrà la tramuntana a 24 nusos de mitjana. 

A mar tindrem marejol o maror a la línia costanera i forta maror lluny de la protecció de la costa, tot això durant tota la jornada.


Mapa de superfície amb fronts previst per divendres al migdia on s'observa el pas d'una petita borrasca per l'oest del Principat.