Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 18 de febrer del 2013

Vídeo de l'asteroide 2012 DA14 i caiguda d'un altre meteor a Califòrnia




L'asteroide 2012 DA 14 que va passar per sobre l'atmosfera de la Terra el passat divendres (descobert per l'Observatori Astronòmic de La Sagra (Granada) el 23 de febrer del 2012), va ser filmat amb molt bona qualitat per Daniel López de http://www.elcielodecanarias.com/, tal com veiem al vídeo que obre aquest article.

El vídeo mostra un petit punt en moviment a gran velocitat que passa per davant de les estrelles del fons, siguent un asteroide potencialment perillós.
L'asteroide d'uns 50 metres d'ample, anomenat 2012 DA14, es veu com creua per sobre l'atmosfera de la Terra i finalment s'allunya cap a l'espai.
Cal destacar que passà per l'interior de l'òrbita de la Lluna, siguent un fet inusualment rar per un asteroide d'aquesta grandària, i a més, passà dins de l'òrbita dels satèl·lits geoestacionaris.

Desafortunadament, els asteroides d'aquesta mida o més grans, cauen a la Terra cada 1000 anys aproximadament. En cas que el 2012 DA14 hagués caigut a la Terra, podria haver devastat una ciutat, com si fos la caiguda d'una bomba atòmica o provocat un tsunami perillós en cas de caure al mar.
Malgrat que la recerca i el seguiment d'asteroides potencialment perillosos és una preocupació primordial de l'astronomia moderna, només s'ha trobat una petita part d'aquests cossos de gel i roca. Fins i tot, els més petits trossos de gel i roca, com els meteors (sense relació) espectaculars que han solcat Rússia i també Califòrnia durant els últims dies, encara són més difícils de trobar, però per sort representen menys perill.

Vídeo d'un altre bòlid (gran meteor lluminós) que també caigué el passat 15 de febrer, però en aquest cas fou a Califòrnia, i sense conseqüències greus, a diferència del de Rússia:





Segons http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2013-060, l'asteroide 2012 DA14 passà a uns 27.000 quilòmetres per sobre la superfície de la Terra en el moment de màxima aproximació, siguent una distància molt propera, ja que recordem, la Lluna orbita de mitjana a uns 384.400km de la Terra.

La mínima distància per on passà l'asteroide està relativament lluny de la Terra i de la xarxa de satèl·lits que estan a baixa òrbita terrestre, incloent-hi l'Estació Espacial Internacional, però es troba dins del cinturó de satèl·lits en òrbita geostacionària (al voltant de 35.800km per sobre de la superfície terrestre.).