Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 4 de febrer del 2013

Tramuntana de 100km/h a Palamós i de 175km/h a Portbou

Blancalls i aigua pulveritzada aixecats per la tramuntanada d'ahir diumenge. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV2 Catalunya.


La forta tramuntana d'ahir diumenge a l'Empordà ens deixà algunes ratxes huracanades encara més fortes que les del passat dissabte.
A Palamós el vent intens i persitent del nord arribà fins als 98km/h a La Fosca i bufà a uns 30/35km/h de mitjana.

Les fotografies d'avui ens mostren unes vistes de la badia de Palamós i el port, amb nombrosos blancalls i aigua pulveritzada aixecada per la tramuntanada d'ahir diumenge.
Cal destacar que aquest tipus d'onatge és més habitual de veure quan bufa vent del sud-oest de forma moderada amb cops forts., quan això succeeix podem observar com les onades van de mar cap a terra. D'altre banda, una situació com la viscuda ahir, amb ones i blancalls anant de terra cap a mar, es dóna de forma menys habitual i és necessari que la tramuntana bufi de forma molt intensa, així mateix, com que el vent del nord té menys recorregut marítim que el vent del sud-oest, ha de bufar molt més fort que el garbí per poder aixecar un bon tràngol.

Ratxes màximes de vent del nord assolides a l'Empordà ahir diumenge 3 de febrer:

Portbou 175km/h., Castelló d'Empúries 119km/h., Calonge-Mas Pallí 103km/h., Bellcaire d'Empordà 103km/h., Palamós-La Fosca 98km/h., Sant Pere Pescador 97km/h., La Jonquera 96km/h., Calonge 95km/h., Roses 93km/h., Palafrugell 93km/h., La Bisbal d'Empordà 90km/h.


Blancalls aixecats per la tramuntanada al port de Palamós. Imatge mostrada a El temps de TV1 Catalunya i al programa Espai Terra de TV3.


Pel que fa a les temperatures, les màximes al Baix Empordà es van moure entre els 12,5ºC de Sant Feliu de Guíxols com a màxima més alta i els 10,2ºC de Palamós com a màxima més baixa. Les mínimes oscil·laren entre els 4,9ºC de Bellcaire d'Empordà com a mínima més baixa i els 7,0ºC de Sant Feliu de Guíxols com a mínima més alta.

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 3 de febrer del 2013 a Palamós., temperatura màxima 10,6ºC, mínima 5,7ºC. Estat del cel asserenat, amb algun núvol lenticular a mig matí i a la tarda/vespre. Vent del nord a 30/35km/h de mitjana fins al vespre. Ratxa màxima de vent 95km/h. Estat de la mar amb marejol o maror arran de costa i forta maror mar endins (onatge sig. de 1,40m a les 12:20h a Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 51%, mínima 20%. Dades de meteoclimatic.com, meteo.cat i xiom.cat


Tramuntanada d'ahir diumenge a la badia de Palamós.


Onades al port de Palamós.


La previsió per avui dilluns, a Palamós ens diu que tindrem un dia amb núvols alts i mitjans que enterenyinaran el cel, però amb domini del sol.

La temperatura màxima podrà recuperar-se una mica.

El vent al nostre sector costaner durant aquest matí restarà en calma o bufarà fluixet amb component sud. A la tarda esperem garbí fluixet amb estones de calma. A la nit tindrem vent fluixet de direcció variable o calma, però mar endins s'espera mestral a 25 nusos.

A mar tindrem marejol arran de costa i forta maror mar endins, amb mar de fons del nord, durant tot el dia.