Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 12 de juny del 2014

11 de juny: temps d'estiu i la mar com un mirall

Mar plana, amb minves i cel serè ahir al matí. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Ahir dimecres 11 de juny, altre vegada vàrem tenir un dia dominat pel sol i la calor d'estiu, gràcies a la tranquil·litat atmosfèrica que ens aporten les altes pressions i les altes temperatures imperants, degut a la bombolla d'aire càlid que ens afecta i que avui dijous es tornarà a deixar sentir de valent.

Tal com podeu observar al recull de fotos que us poso avui, la manca de vent destacable i l'absència d'onatge de fons, provocaren que la mar estigués com un mirall i que s'arribés a confondre amb l'horitzó, a més, la dorsal anticiclònica, amb una pressió en superfície que arribà als 1021 hPa, provocà que el nivell del mar estigués força baix,  deixant per sobre la superfície algunes algues.

Pel que fa a l'estat del cel, al llarg del matí i a la tarda aquest va estar asserenat, no obstant, al vespre arribaren algunes restes d'encluses en forma de núvols alts i mitjans 4/8 Ci, Cs i As.
Aquestes encluses provenien de la desfeta de les tempestes de tarda que descarregaren cap al Pirineu, les quals deixaren 10,5 mm a Malniu, 7,9 mm a Das, 7,6 mm a Gréixer, 5,1 mm a Guils de Cerdanya o 4,6 mm a Molló.
Cal destacar que l'aparició de tempestes de tarda cap al Pirineu és un fenomen típic de l'estiu, a causa de l'enorme energia alliverada per la radiació solar, la qual acaba generant grans corrents convectius, especialment quan entra una mica d'aire fred en altura o es produeixen altres mecanismes que provoquen l'ascens i posterior condensació de l'aire.


Ahir dimecres va ser un dia d'estiu. Imatge mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver ahir dimecres al Baix Empordà van ser entre 2 i 4 graus més altes que les del dia abans cap a l'interior i 1 grau més altes a la costa, amb els 33,2ºC de Monells com a màxima més alta.
Així mateix, les mínimes van ser molt similars, però a Palamós la  mínima pujà 2 graus més que el dia abans, amb els 12,3ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dimecres 11 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 33,2ºC (12,3ºC)., la Bisbal d'Empordà 30,9ºC (12,4ºC)., la Tallada d'Empordà 29,7ºC (13,0ºC)., Torroella de Montgrí 29,2ºC (13,5ºC)., Castell d'Aro 28,4ºC (13,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 11 de juny del 2014 a Palamós., temperatura màxima 24,8ºC, mínima 18,2ºC. Vent del ESE al matí, a 5 km/h de mitjana., vent del SO a partir del migdia, a 5/10 km/h de mitjana., vent en calma al vespre. Ratxa màxima de vent 19 km/h SO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia mar arrissada o un xic de marejol (onatge sig. de 0,12 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 67%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Dimecres assolellat a la platja de la Fosca amb aigües cristal·lines. Imatge mostrada al temps del Telenotícies Comarques de TV3.


3 fotos més del temps d'estiu d'ahir dimecres, amb mar plana