Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 17 de juny del 2014

15 i 16 de juny: tramuntana i calor menys forta

Albada d'ahir dilluns. Imatge mostrada al programa Espai Terra de TV3.


Ahir dilluns 16 de juny, vàrem tenir una jornada molt tranquil·la, meteorològicament parlant, a l'espera d'una nova tongada de ruixats prevista per avui dimarts.
Aquest nou canvi de temps estarà protagonitzat per l'arribada d'una altre pertorbació en altura que vindrà acompanyada amb isotermes de -19ºC a 500hPa, amb la qual cosa, els núvols i la inestabilització estaran garantits.
A Palamós es preveu que pugui arribar a caure algun plugim durant aquest matí i algun petit ruixat tempestuós a partir del migdia, amb acumulacions d'uns 5 mm a la nostre vila.
Cap a l'interior de Girona, sobretot a la meitat oest, alguna de les tempestes podria ser forta i anar acompanyada amb calamarsa o pedra i acumular 20 o 30 litres en mitja hora.

Parlant del passat més proper, cal fer referència que l'estat del cel fins a mig matí del dilluns es va presentar ennuvolat 7/8 Ac, As i Sc, però permeté veure una albada molt fotogènica, tal com podeu contemplar a la foto superior i en les de més avall.
Al migdia el temps assolellat es veié acompanyat per 3/8 Ac i Sc. A la tarda només s'aprecià 1/8 Ac floccus, com a símptoma de l'arribada d'un nou canvi de temps.


Mapa de precipitació acumulada en sis hores previst per avui dimarts a les 20.00h. S'observa com torna la pluja. 


D'altre banda, les temperatures màximes d'ahir dilluns al Baix Empordà van descendir entre 1 i 2 graus respecte el dia anterior en moltes poblacions de l'interior, però cap a la costa van pujar lleugerament.
Els 27,9ºC de Castell d'Aro va ser la màxima més elevada.
Les mínimes, per la seva banda, van ser entre 1 i 2 graus més altes, amb els 16,3ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dilluns 16 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 27,9ºC (17,0ºC)., la Bisbal d'Empordà 27,6ºC (16,6ºC)., la Tallada d'Empordà 26,7ºC (17,1ºC)., Torroella de Montgrí 25,9ºC (19,3ºC)., Monells 25,4ºC (16,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 16 de juny del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,6ºC, mínima 19,9ºC. Vent del NNO reescalfat de matinada, a 15 km/h de mitjana., matí amb vent del ENE, a 15/20 km/h de mitjana., tarda amb vent del SO, a 10/15 km/h de mitjana., vespre vent del O, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 39 km/h NNO. Estat de la mar amb marejol arran de costa., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,76 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 71%, mínima 34%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més de la sortida de sol d'ahir dilluns






Mapa de pressió en superfície del diumenge a la nit. S'observa un marcat gradient isobàric.


Per finalitzar el resum meteorològic, s'ha de destacar que el passat diumenge 15 de juny, vàrem tenir un dia marcat per la tramuntana insistent, i per unes temperatures menys elevades que dies enrera, a més, també van caure quatre gotes al vespre/nit.
Tal com podeu veure al mapa superior, entre la borrasca que es formà cap a Sardenya i les altes pressions de l'anticicló britànic, es generà un marcat flux del nord que durà tot el  dia.
A Palamós la tramuntana  va bufar a uns 20/25 km/h de mitjana, amb marcades fluctuacions de velocitat al migdia,  i arribà fins als 55 km/h de ratxa màxima., un altre dels efectes d'aquest vent del nord va ser que la humitat relativa va baixar fins a un mínim del 33 %.

Ratxes màximes de vent de tramuntana del diumenge passat a l'Empordà:

Portbou 103 km/h., Llançà 81 km/h., la Jonquera 72 km/h., Figueres 69 km/h., Verges 64 km/h., Calonge 58 km/h.


Imatge de radar del diumenge a les deu de la nit. Es veuen petits ruixats dispersos a la nostre zona.


Així mateix, tal com es preveia, a Palamós i al Baix Empordà en general, només van caure quatre gotes al vespre/nit, les quals tingueren un efecte nul en el sòl, ja que l'aire sec de tramuntana les evaporà ràpidament.

Dades de precipitació caiguda el passat diumenge al vespre/nit al Baix Empordà:

Calonge-Mas Pallí 1,8 mm., Calonge 1,1 mm., Torroella de Montgrí 0,6 mm., Bellcaire d'Empordà 0,2 mm., Verges 0,2 mm.

Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van baixar entre 4 i 5 graus de mitjana respecte el dia anterior, però la calor va seguir, amb els 27,7ºC de la Tallada d'Empordà o de Castell d'Aro com a dades més destacades.
Les mínimes, per la seva banda, baixaren entre 1 i 2 graus., destacant els 13,7ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades el passat diumenge 15 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 27,7ºC (16,7ºC)., Castell d'Aro 27,7ºC (16,9ºC)., Torroella de Montgrí 27,6ºC (16,9ºC)., Monells 27,6ºC (13,7ºC)., la Bisbal d'Empordà 27,3ºC (14,7ºC).

Altres dades meteorològiques del passat diumenge 15 de juny del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,9ºC, mínima 18,7ºC. Estat del cel amb matí assolellat i 4/8 Ac, Sc i Cu., tarda ennuvolada 7/8 Ci, As, Sc i Cu. Pluja inapreciable al vespre (0,4 mm a la Fosca). Estat de la mar amb arrissada o un xic de marejol., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2 metres a les 20:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 33%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 imatges del passat diumenge


Migdia de diumenge assolellat, amb molts banyistes a la platja Gran de Platja d'Aro i alguns núvols. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Capvespre rogenc amb plugim.