Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 5 de juny del 2014

4 de juny: cel amb cabretes

Altocumulus floccus i falcíes (Apus apus) volant ahir de bon matí. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 47:20).


Ahir dimecres 4 de juny, a Palamós vàrem tenir una altre jornada plàcida, no obstant, s'apreciaren alguns símptomes que presagiaven una variació en la situació meteorològica en alguns punts.
De bon matí, tal com podeu observar a la fotografia superior, el vol dels bonics estols de falcíes (Apus apus) que ens visiten puntualment en aquesta época de l'any des de terres africanes, va estar acompanyat per un cel molt fotogènic gràcies a la presència de les típiques cabretes o Altocumulus floccus, les quals ens solen avisar de l'arribada de pluges.

El canvi de temps que anunciava aquest cel empedrat, juntament amb els típics Altocumulus castellanus que també es van veure al migdia, estava provocat pel pas d'un front amb una lleugera entrada d'aire fred en altura, amb isotermes d'uns -15ºC a 500hPa.
Com sol ser habitual en aquestes situacions, el màxim d'inestabilitat tingué lloc cap a l'interior de la demarcació, especialment al Pirineu, on caigueren alguns ruixats de tarda força destacats.

Dades de precipitació caiguda ahir dimecres a Girona, segons Meteocat i Meteoclimatic.

Tregurà-Vilallonga de Ter 11,2 mm., Núria 11,0 mm., Molló 10,7 mm., Ulldeter 6,5 mm., Sant Feliu de Pallerols 3,4 mm., la Vall d'en Bas 1,1 mm., Banyoles 0,5 mm.

En relació a les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà, aquestes van ser entre un i dos graus més baixes que les del dia abans, amb els 27,5ºC de Monells com a màxima més destacada. Les mínimes, per la seva banda, van tenir una devallada propera a 1 grau, amb els 11,6ºC de Castell d'Aro com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dimecres 4 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 27,5ºC (12,5ºC)., la Bisbal d'Empordà 25,6ºC (11,9ºC)., la Tallada d'Empordà 24,0ºC (11,7ºC)., Castell d'Aro 23,6ºC (11,6ºC)., Torroella de Montgrí 23,5ºC (12,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 4 de juny del 2014 a Palamós., temperatura màxima 23,0ºC, mínima 15,3ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb 4/8 Ci, Cs, Cc i Ac al matí i a la tarda, amb un tímid halo solar a mitja tarda., migdia amb 5/8 Sc i Ac floccus i castellanus.Vent del SO de matinada i fins a mig matí, a 10/15 km/h de mitjana., vent del ENE des de mig matí fins a primeres hores de la tarda, a 10 km/h de mitjana., vent del N reescalfat a la tarda/vespre,  a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 37 km/h SO. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del sud., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 15:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 51%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel amb cabretes i falcíes (Apus apus) ahir al matí. Imatge mostrada al temps de l' Informatiu de TVE Catalunya


Sortida de sol d'ahir dimecres.