Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 20 de juny del 2014

Poca pluja i l'estiu astronòmic arribarà amb més calor

Mapa de temperatura a 850hPa previst per dissabte al vespre. S'observa com l'estiu astronòmic arribarà amb una bombolla d'aire càlid amb isotermes de 19ºC a 1500 metres.


Després del pobre episodi de pluges i de la petita baixada de temperatures dels darrers dies, els mapes del temps ens indiquen que la forta calor tornarà a afectar-nos de ple al llarg de les pròximes jornades, especialment a l'interior de la comarca., cap a la costa el règim de marinades s'encarregarà de frenar els termòmetres, però el grau d'humitat serà més elevat.
Com veieu al mapa que obre aquest article, per demà dissabte ens poden entrar isotermes de 19ºC a 850hPa, en contraposició amb els 11ºC a 850hPa que hi havien ahir dijous (segons dades del radiosondatge de Barcelona de les 14:00h).
Hem de tenir present dues coses, i és que ahir dijous les màximes assolides cap a l'interior del Baix Empordà ja rondaren els 27ºC., amb els mapes previstos altre cop es podrà arribar o superar els 30ºC durant el cap de setmana, amb la qual cosa l'estiu astronòmic entrarà per la porta gran a les 12 hores i 51 minuts del migdia d'aquest dissabte.

L'altre factor important a tenir en compte és que a Palamós per ara només hem recollit 7,4 mm en el que portem del mes de juny. Aquesta manca de pluges i la propera calorada, poden agreujar encara més la sequera superficial i castigar amb més força els nostres migrats aqüífers., en aquest sentit, cal destacar que alguns pous ja es troben sota mínims.


Cel cobert d'altostrats que mig oculten el sol i camp de blat de moro que necessitarà reg. Imatge captada ahir al vespre des de Calonge.


Pel que fa a les dades meteorològiques d'ahir dijous 19 de juny, el dia no va tenir gaire història, amb un temps assolellat fins al vespre, moment on el cel va quedar entelat per núvols mitjans, a més, el mercuri va anar a l'alça.

En relació a les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà, aquestes van pujar entre 1 i 2 graus més de mitjana, en comparació amb les del dia anterior, no obstant, a Torroella de Montgrí la pujada va ser molt més important, amb 4 graus més que el dia abans.
La màxima més elevada van ser precisament els 27,4ºC de Torroella de Montgrí.
Així mateix, les mínimes van baixar entre 1 i 2 graus a l'interior, però a la costa van ser semblants a les del dia precedent.
Els 11,0ºC de Monells foren la mínima més curta.

Màximes registrades ahir dijous 19 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 27,4ºC (12,4ºC)., la Tallada d'Empordà 27,3ºC (11,6ºC)., la Bisbal d'Empordà 27,1ºC (11,4ºC)., Monells 27,0ºC (11,0ºC)., Castell d'Aro 24,2ºC (12,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 19 de juny del 2014 a Palamós., temperatura màxima 23,9ºC, mínima 15,3ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb 3/8 Ci, Ac i Sc a primeres hores., matí amb només 2/8 Ci i Ac., tarda amb aparició de franges de núvols alts 4/8 Ci uncinus, spissatus, floccus i vertebratus., vespre amb augment nuvolós molt important 6/8 Ci, Ac i As. Vent del SO i del SE, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h SO. Estat de la mar amb plana al matí i mar arrissada o un xic de marejol la resta el dia., mar endins hi havia marejol (onatge sig de 0,23 metres a les 12:00 h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 57%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat amb núvols alts, marejol i banyistes ahir a la tarda a la platja Gran de Platja d'Aro. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.