Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 10 de juny del 2014

9 de juny: virga i 34ºC a l'interior del Baix Empordà

Altocumulus stratiformis virga., foto d'ahir dilluns al matí. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Ahir dilluns 9 de juny, la jornada va començar amb un autèntic festival de virgues, gràcies al pas d'una banda nuvolosa que viatjava des del sud-oest cap al nord-est, la qual, estava formada per Altostratus virga, Altocumulus stratiformis virga, Altocumulus castellanus virga i Altocumulus floccus molt ben definits, sota l'aparença del típic cel amb cabretes.
Com sempre, cal recordar que la virga és precipitació que cau del núvol, però aquesta s'evapora abans d'arribar al terra a causa de la presència d'una capa d'aire molt sec. De ben segur, si aquesta precipitació arriba a caure a terra hagués sigut en forma de pluja de fang.
Cal destacar que a Palamós ens vàrem lliurar de veure aquest fenomen que embruta les superfícies, en canvi, en altres punts de Catalunya si que es va veure caure alguna gota de fang esporàdica.

Concretant un xic més, a primeres hores del dia s'observaren 4/8 Ac, As i Ci, amb virga i cel groguenc i blanquinós degut a la pols en suspensió. Durant la resta del matí hi hagueren 2/8 Ac i a la tarda només es veié 1/8 Ac i Ci.

A part d'aquestes curioses virgues, l'altre fenomen destacat del dia va ser la intensa calor provocada per la bombolla d'aire càlid que ens afecta, amb isotermes de 18,4ºC a 850hPa, segons dades del radiosondatge de Barcelona fet a les 14:00h d'ahir dilluns.
Aquesta situació portà alguna màxima de 34ºC a l'interior del Baix Empordà, com per exemple a Monells.


Altocumulus floccus apareguts ahir al matí. Imatge mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya (minut 22:19) i a l'inici de l'Espai del Temps de TV3.


Raigs crepusculars i virga vista ahir al matí. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 46:34).


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà van pujar entre 1 i 3 graus més que el dia anterior, amb els abans mencionats 33,8ºC de Monells com a màxima més elevada.
Les mínimes, per la seva banda, experimentaren un augment d'entre 1 i 2 graus respecte el dia abans, amb els 13,6ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dilluns 9 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 33,8ºC (13,6ºC)., la Bisbal d'Empordà 31,7ºC (14,2ºC)., la Tallada d'Empordà 30,8ºC (14,5ºC)., Torroella de Montgrí 30,7ºC (15,1ºC)., Castell d'Aro 27,5ºC (14,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 9 de juny del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,3ºC, mínima 18,1ºC. Vent de component SO, S i ESE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 16 km/h SO. Estat de la mar amb marejol arran de costa al matí, mar de fons del SE, i mar arrissada a la tarda/vespre., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 11:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 48%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Recull d'imatges de la virga vista ahir a primera hora