Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 13 de juny del 2014

12 de juny: calor molt forta i tempestes llunyanes

Enclusa de tempesta molt ben definida vista des de Palamós ahir al migdia.


Ahir dijous 12 de juny, tal com es preveia, la forta calor i el sol implacable ens van tornar a deixar una jornada tòrrida.
Per si fos poc, a les altes temperatures dels darrers dies, ahir a primeres hores del dia s'hi va afegir durant una estona un vent de ponent reescalfat. Aquesta situació provocà que a Palamós s'assolissin 28,2ºC de màxima a falta de pocs minuts per les vuit del matí.
Cal destacar que els 28,2ºC de màxima que vàrem tenir ahir és la temperatura més alta del present any a la nostre vila. Un valor com aquest seria més típic de la plena canícula que no pas de la primera meitat del mes de juny.

Si a Palamós la temperatura fou inusualment elevada, a la població veïna de Calonge encara va fer més calor, amb 33,0ºC de màxima, a causa que el seu observatori es troba més allunyat de la influència de l'aire fresc del mar i el vent hi arriba més reescalfat.

La forta calor es va deixar sentir amb més força al prelitoral gironí, amb moltes màximes que arribaren a superar els 34 o 35 graus.
Algunes de les màximes més destacades d'ahir dijous a les comarques gironines són els 35,5ºC de Vilablareix, els 34,8ºC de Cabanes, els 34,7ºC d'Espolla o els 34,4ºC de Girona.


Creixement de núvols de tempesta cap al Pirineu ahir al migdia.


Com sol ser habitual en aquesta época de l'any, els forts corrents d'aire càlid ascendent, l'efecte palanca de les muntanyes i l'arribada d'aire fred en altura, van provocar el creixement de Cumulonimbus al Pirineu i en altres sistemes muntanyosos com el Montseny.
A partir de mig matí/migdia, des de Palamós s'observaren grans torres nuvoloses a la llunyania que acabaren adoptant la típica forma d'enclusa de tempesta, tal com podeu veure al recull de fotos.

Dades de precipitació caiguda ahir dijous a les comarques de muntanya gironines, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Tregurà-Vilallonga de Ter 34,0 mm., Llanars 17,8 mm., Ulldeter 15,9 mm., Núria 13,3 mm., Planoles 12,0 mm., Sant Hilari Sacalm 6,4 mm., Sant Pau de Segúries 3,2 mm., la Vall d'en Bas 2,2 mm., Arbúcies 2,0 mm.


Cumulunimbus capillatus vist des de Palamós ahir al migdia.


Pel que fa a les temperatures màximes d'anir dijous al Baix Empordà, aquestes van pujar entre 1 i 3 graus respecte el dia abans. Els 34,3ºC de Monells van ser la màxima més destacada.
Les mínimes, per la seva banda, van ser entre 2 i 4 graus més altes segons l'indret, amb els 14,3ºC de Monells com a mínima més baixa i els 19,3ºC de Palamós com a mínima més alta.

Màximes registrades ahir dijous 12 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 34,3ºC (14,3ºC)., la Bisbal d'Empordà 32,9ºC (15,1ºC)., la Tallada d'Empordà 32,5ºC (15,1ºC)., Torroella de Montgrí 32,0ºC (16,5ºC)., Castell d'Aro 31,1ºC (16,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 12 de juny del 2014 a Palamós., temperatura màxima 28,2ºC, mínima 19,3ºC. Estat del cel amb 2/8 Ci al matí., migdia cel serè amb encluses i Cb a l'horitzó N, NO i O., tarda/vespre arribada de restes d'encluses 5/8 Ci, Cs i As. Vent amb predomini del SO, a 5/10 km/h de mitjana., vent del O reescalfat a primeres hores, a 5 km/h de mitjana., vespre/nit vent en calma. Ratxa màxima de vent 23 km/h SO. Estat de la mar amb mar plana al matí i mar arrissada a la tarda, mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 52%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Creixement de Cumulunimbus cap a l'interior de Girona ahir al migdia.