Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 1 de juny del 2014

30 i 31 de maig: dels núvols al temps assolellat

La tarda ennuvolada del passat divendres 30 de maig. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Durant les dues darreres jornades hem pogut constatar com el cel ennuvolat i els plugims han deixat pas a un temps assolellat i plàcid.
Entrant en detalls, el passat divendres 30 de maig la jornada va estar dominada per l'aparició d'abundant nuvolositat que ocultà la visió de l'astre rei i va mantenir l'ambient força frescot.
Durant la primera meitat de la jornada només es va veure el sol quan aquest va aparèixer per l'horitzó de llevant, ja que ràpidament quedà ocultat per 6/8 Ac, Sc i Cu. A la tarda la situació no millorà pas, ans el contrari.
Durant la segona meitat del dia els núvols van crèixer de forma notòria 7/8 As, a més, altre vegada vàrem tenir alguns pugims esporàdics que ens deixaren 0,2 mm al centre del nucli antic de Palamós o 0,4 mm a la Fosca.
A la resta del Baix Empordà tampoc hi va ploure gaire. Algunes de les dades de pluja més descades són els 0,9 mm de Calonge, els 0,5 mm de Castell d'Aro i els 0,2 mm de Palafrugell o de Monells.


Arribada del creuer Zenith a Palamós el passat divendres al migdia amb cel cobert. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà van ser 1 grau més baixes de mitjana que les del dia abans, amb els 23,4ºC de la Tallada d'Empordà com a màxima més alta.
Així mateix, les mínimes van ser uns 2 graus més baixes, amb els 10,0ºC de la Bisbal d'Empordà o de Monells com a mínimes més baixes.

Màximes registrades el passat divendres 30 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 23,4ºC (11,7ºC)., Monells 23,2ºC (10,0ºC)., Torroella de Montgrí 23,1ºC (12,1ºC)., la Bisbal d'Empordà 22,4ºC (10,0ºC)., Castell d'Aro 21,6ºC (11,3ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 30 de maig del 2014 a Palamós., temperatura màxima 18,7ºC, mínima 13,3ºC. Vent en calma a primeres hores., vent del SO a les hores centrals, a 15 km/h de mitjana., vent del ONO a la tarda/vespre, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 35 km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,8 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 71%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


La sortida de sol del passat divendres amb núvols abundants. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


La sortida de sol d'ahir dissabte amb núvols més trencats que els del divendres. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Per rematar el resum meteorològic, s'ha de ressaltar que ahir dissabte 31 de maig el sol ens va acompanyar la major part del dia.
Malgrat l'ambient assolellat que alegrà el dia a vilatans i visitans, es van poder observar nombroses agrupacions de núvols baixos i mitjans, especialment durant la primera meitat de la jornada.
Puntualitzant un xic més, cal destacar que a primeres hores del dia es veien 5/8 Ac, Sc i Cu. Al llarg del matí el sol ens acompanyà amb 3/8 Ac, Sc i Cu, però a partir del migdia les últimes fuetades de l'aire fred en altura facilitaren el creixement de grans cúmuls a la llunyania, mirant cap al nord i oest, els quals descarregaren algun petit ruixat al Gironès, a la Selva i alguna gota cap a Calonge o Castell d'Aro, amb 0,1 mm recollits en ambdues poblacions.
A Girona van caure 0,2 mm i a Cassà de la Selva 0,1 mm.
Més destacats foren els ruixats de la Selva, amb 4,0 mm a Arbúcies o 1,6 mm a Breda.


Tarda de dissabte amb sol i intervals de núvols. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van pujar entre 1 i 3 graus respecte a les del dia anterior degut al temps assolellat, amb els 24,7ºC de la Bisbal d'Empordà com a dada més destacada.
Les mínimes, per la seva banda, baixaren entre 1 i 2 graus, destacant els 9,1ºC de la Bisbal d'Empordà com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dissabte 31 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 24,7ºC (9,1ºC)., Monells 24,5ºC (9,4ºC)., Castell d'Aro 24,4ºC (10,5ºC)., la Tallada d'Empordà 24,1ºC (9,8ºC)., Torroella de Montgrí 24,1ºC (10,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 31 de maig del 2014 a Palamós., temperatura màxima 20,6ºC, mínima 12,2ºC. Vent del SSO fins a mitja tarda, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors hi va haver vent del SSO a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29 km/h SO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,88 metres a les 12:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 52%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Matí de dissabte amb ambient assolellat que portà gent a la platja de cala Rovira.. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.