Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 18 de febrer del 2009

Centenari de la Costa Brava


Imatge de la Platja de Castell (Palamós). Espai protegit i salvaguardat de l'especulació urbanística, gràcies al vot favorable a la seva preservació, per part dels palamosins, durant el referèndum de l'any 1992.


El centenari

El 12 de setembre de 2008 es compleixen cent anys de la publicació, a La Veu de Catalunya, de l'article “Per la Costa Brava” de Ferran Agulló en el qual es parlava, per primera vegada, de la Costa Brava, fent referència a les cales i pobles del Mediterrani, des de la desembocadura del riu Tordera fins a la frontera amb França.

Transcorregut un segle del naixement del nom Costa Brava referit al litoral de la demarcació de Girona, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, màxim organisme de promoció turística de la Costa Brava, es disposa a commemorar l’efemèride amb l’organització d’una sèrie d’actes, esdeveniments, iniciatives artístiques i culturals i accions promocionals que al llarg d’un any (del 12 de setembre de 2008 al 12 de setembre de 2009) difondran i projectaran els atributs i valors del destí a nivell estatal i internacional.

100 anys de la Costa Brava

La Costa Brava ha estat al llarg de la seva història, i especialment en els últims cent anys, bressol i residència de grans artistes de diferents disciplines. El pas o l’estança en el territori de nombroses personalitats d’àmbit polític, intel·lectual i social ha contribuït a transformar i projectar a nivell nacional i internacional la seva imatge.

Poblacions com Cadaqués, Tossa de Mar i espais com el Mas Juny, a Palamós, o la finca El Paradís, a Begur, han estat pols d’atracció d’artistes i intel·lectuals de la talla de Salvador Dalí, Pablo Picasso, Marc Chagall, Federico García Lorca, Paul Eluard, Man Ray, André Masson, Luis Buñuel, John Cage, Marcel Duchamp, Suzanne Phocas, entre molts altres. Són precisament les visites i obres d’una inacabable llista de pintors, músics, poetes, escriptors, escultors, actors i pensadors els que han inspirat treballs i atorgat glamour a la Costa Brava a mitjans de segle (relació exhaustiva a la pàgina web www.costabrava.org/centenari ).

A més de ser, per la seva naturalesa, una zona turística, la Costa Brava sempre ha estat vinculada a l’art i la cultura, a la natura i el mar, a l’aire lliure i la gastronomia.

Text extret de :

http://www.costabrava.org/centenari/cat/elcentenari.php
(en aquest enllaç,també hi trobareu tota la informació referent a l'aniversari de la Costa Brava)