Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 5 de febrer del 2009

La nevada de l'any 2001



Article del Diari El Punt. Fer "clic" per ampliar-lo i poder llegir-lo correctament (està escanejat i dividit en dos fragments, on el segon és la continuació del primer)

La nevada del 14 de desembre del 2001, va ser la més destacada dels vuit darrers anys a Palamós, ja que la neu va quallar fins a la platja, amb gruixos d'uns 5 cm, donant unes imatges de postal., cal dir però, que a la tarda ja s'havia fos tota la neu, tot i que es va mantenir tot el dia en altres poblacions com a Palafrugell, on la nevada va ser una mica més destacable. El fet curiós, tal com diu l'article, és que en poblacions properes com Platja d'Aro, la neu no va agafar a la platja i a Palamós sí.


Foto de la Platja Gran nevada.
Tot seguit us poso l'anàlisi d'aquella situació (fer "clic" per ampliar les imatges):


Al damunt d'aquestes línies, mapa sinòptic on s'observa un anticicló potentíssim situat al nord d'Europa, el qual ens fà arribar tot l'aire fred, que jornades anteriors s'havia acumulat al centre d'Europa, es tractava d'una massa d'aire molt freda, que s'havia anat d'espenjant des de la Sibèria. Al seu torn una perturbació de 1010 hpa formada al Golf de Gènova (zona ciclogènica per excel.lència) ens feia arribar vents d'entre gregal i tramuntana, fent-nos incidir la masa d'aire fred, arrastrada per la circulació anticiclònica. En situacions normals aquesta massa d'aire fred, hauria de ser seca, però la peculiar situació i amplitud de la baixa feia que pogués agafar aire més humit del mar, tot provocant el que s'anomena"tramuntana negre" (situació on hi ha precipitacions tot i haver-hi vents de tramuntana) .


Sobre aquestes línies, mapa de temperatures a 850 hPa (1500m) amb isos de -10ºC arribant al sud-est de França.

Dades actuals :

14.4ºC
74 % hr
996 hPa
mínima 11ºC
pluja 1 mm
cel cobert
vent moderat de garbí
maror