Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 2 de juny del 2014

L'estiu climàtic arriba amb sol i caloreta

El migdia assolellat d'ahir diumenge va portar molta gent a la platja. A mar veiem un marcat onatge. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Ahir diumenge 1 de juny, podem dir que l'estiu climàtic, format pels mesos de juny, juliol i agost, va entrar per la porta gran.
Les altes temperatures i el temps assolellat ens vàren acompanyar al llarg de tota la jornada i van portar molta gent cap a les platges, tal com veiem a la imatge que obre aquest article, captada ahir al migdia a la cala Rovira de Platja d'Aro.

Els responsables d'aquest temps assolellat, esdevingut després d'uns dies marcats pels núvols i la fresca, van ser el vent de tramuntana que netejà l'atmosfera i l'arribada d'una falca anticiclònica, així com la desaparició de l'aire fred en altura.

Un altre dels factors destacats del panorama meteorològic d'ahir diumenge va ser la temperatura, la qual ens deixà algunes curiositats provocades pel vent reescalfat de tramuntana.
Degut a la tramuntana cremadora que bufà de matinada, la temperatura mínima de Palamós només descendí fins als 17,7ºC, però el fet més cridaner és que a les quatre de la matinada hi havien quasi 19ºC i a les set del matí ja hi havien més de 21ºC !

Mapa de temperatura a 850hPa previst per divendres. S'observa una bombolla d'aire càlid a sobre nostre.


Si ahir ja va fer caloreta, us puc avançar que de cares als propers dies tindrem un temps assolellat i veurem com les temperatures aniran pujant encara més i de forma paulatina, degut a un bombeig constant d'aire càlid que arrencarà des del nord d'Àfrica, a causa de la presència d'una borrasca al sud-oest d'Irlanda.
Cap al divendres les isotermes a 850hPa podrien arribar als 20ºC., aquest fet comportaria màximes de 30ºC o lleugerament superiors als punts més càlids de l'interior del país. A la costa les marinades poden fer que les temperatures es quedin més curtes que al prelitoral o interior, a més, no es descarta que pugui arribar algun banc de boira de mar.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver ahir diumenge al Baix Empordà van pujar un grau més en comparació amb les del dia anterior, no obstant, a Palamós la pujada va ser molt més important degut al vent càlid de tramuntana, fent que la màxima fos 4ºC més alta.
Les màximes més elevades foren els 25,7ºC de Monells o de Castell d'Aro.
Així mateix, degut al vent reescalfat, les mínimes van pujar de forma molt important als llocs més ventats com a Torroella de Montgrí, un indret on la mínima va ser 7 graus més alta que el dia anterior.
Els 11,3ºC de Monells foren la mínima més curta.

Màximes registrades ahir diumenge 1 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 25,7ºC (11,3ºC)., Castell d'Aro 25,7ºC (15,0ºC)., la Tallada d'Empordà 25,4ºC (14,9ºC)., la Bisbal d'Empordà 25,3ºC (11,9ºC)., Torroella de Montgrí 25,2ºC (17,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 1 de juny del 2014 a Palamós., temperatura màxima 24,7ºC, mínima 17,7ºC. Estat del cel asserenat fins a la tarda/vespre, llavors arribada de 3/8 Ci i Sc. Vent del N, NNO, NE i NNE, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 55 km/h N. Estat de la mar amb mar arrissada a primeres hores i marejol o maror la resta el dia, amb molts blancalls., mar endins hi havia forta maror (onatge sig de 1,4 metres a les 12:00 h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 77%, mínima 34%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


La sortida de sol asserenada d'ahir diumenge amb mar arrissada.