Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 3 de juny de 2014

L'incendi de les Gavarres desenterra el passat llunyà

Inscultures prehistòriques de Montagut Petit (Vall-llobrega).


El desastrós incendi del passat mes de març que calcinà l'entrada natural de Palamós cap a les Gavarres, deixà al descobert una gran quantitat d'elements patrimonials que ens recorden que la vall de Bell-lloc ha tingut presència humana des de fa mil·lenis.
L'empremta d'aquesta activitat humana es veu reflectida en el recull de fotografies que podeu veure avui.

El dia que vaig anar a fer les fotos, es donà l'agradable coincidència que també hi havia el conegut historiador local Gabriel Martín Roig, amb el qual vàrem poder descobrir algunes inscultures prehistòriques d'uns 4000 anys d'antiguitat que encara no estaven documentades., així mateix, també es van poder veure perfectament altres elements prehistòrics que ja eren coneguts, com les inscultures de Montagut Petit o el mateix dolmen de Montagut.

Si voleu més informació sobre aquestes noves descobertes, us comunico que en la propera entrega de la revista del Baix Empordà podreu llegir un article molt interessant de Gabriel Martí Roig on es parla d'aquest tema.  


Dolmen de Montagut 2100-1500 aC.


A part de vestigis prehistòrics, també es constata la forta activitat agrícola que hi havia hagut en aquest sector al llarg de tota l'Edat Mitjana i fins a la primera meitat del segle XX.
L'efecte devastador de les flames deixà al descobert antigues parets i barraques de pedra seca que acompanyen aterrassaments on antigament s'hi plantava vinya, olivera i altres cultius típics mediterranis, els quals havien estat substituïts pel creixement del bosc.
La manca d'una gestió adequada d'aquesta massa boscosa, acabà siguent una de les causes de la ràpida propagació de l'incendi.
De ben segur, caldria posar en consideració la recuperació d'alguns d'aquests antics cultius, ja que poden esdevenir un excel·lent tallafocs i afavorir una major biodiversitat que no pas la que podem trobar en un bosc atapeït i continu.


Fotos de vàries construccions de pedra seca dedicades antigament al cultiu


Restes d'una barraca de vinya prop del cim del Montagut.


Restes d'una barraca de vinya en una de les vessants de muntanya. Autor de la foto : Gabriel Martín Roig.


Vessant oest del Montagut coberta per antigues terrasses que el foc ha posat al descobert.L'historiador Gabriel Martín Roig estudiant una antiga barraca de vinya.


Recull d'inscultures prehistòriques ( algunes catalogades i altres d'inèdites )Inscultures inèdites. Fotografia cedida per Gabriel Martín Roig.


Inscultures ja catalogades del Montagut Petit.


Inscultures ja catalogades de Montagut Petit.


Inscultures inèdites en forma de cassoletes.


Detall de les cassoletes.


Inscultures fins ara inèdites en forma de profundes cassoletes.


Detall de les cassoletes realitzades en un molló prehistòric.


Cassoletes no inèdites al camí de Montagut.


Inscultures inèdites. Autor de la foto: Gabriel Martín Roig.


Inscultures inèdites. Autor de la foto: Gabriel Martín Roig.